Klaanon

Bio-Klaanin yhteinen tarina

ᴘᴇʟᴏɴ ᴇɴᴋᴇʟɪ ɪɪɪ

17 kommenttia

Silloin saarellani,
kun tein sinusta täydellistä.

Kylmyys peitti seiniä. Tawa heräsi valkoiseen ja katsoi ikkunasta ulos.

Ulkona?
Pysähtyneisyys. Sama kuin eilen. Sama kuin huomenna. Roudan koura kahmi maailmaa alleen ja taivaalta putoili kylmiä kipinöitä. Jää puski hampaita räystäisiin. Puut näyttivät haurailta. Ne näyttivät siltä kuin yhdenkin hiutaleen olisi pitänyt särkeä ne. Kaikki oli valkoista, kunnes se oli taas mustaa.

Yö liisi yli korppiparven lailla yhtä nopeasti kuin päiväkin. Päivänkierrot olivat muuttuneet silmänräpäyksiksi.
Tawa heräsi taas valkoiseen. Hän nousi vapisten ja katsoi kylmän katedraalin ikkunasta ulos. Sama kuin eilen. Sama kuin huomenna. Eikä se muuttuisi. Hän muuttuisi sitä ennen. Makuta pitäisi siitä huolen.

“Ei enää”, hän lopulta kuiskasi itselleen.

Tawa heräsi ymmärrykseen, ettei ollut aikoihin muistanut, kuinka monetta päivää hirviönsä saarella oli. Sinä päivänä Tawa ymmärsi, ettei voinut odottaa kevättä. Kevääseen mennessä kaikki hioutuisi pois. Vähitellen kaikki saisi mennä. Tyhjä enkeli söisi loputkin.

Silloin mustia torneja seisoisi tämän saaren lumisilla rannoilla toinenkin.

Ei enää.”

Eikä hän ikinä antaisi hirviön tehdä hänestä kuilua. Hän olisi sitä nopeampi. Se toimi luonnon lailla. Se liikkui vääjäämättömyyksissä. Sillä ei ollut kiire, koska se uskoi voittavansa. Ei, tiesi voittavansa. Kiirettä ei ollut ilman tunteita.
Kiireen siivin Tawa survoi nahkaiseen laukkuun kaiken, minkä omisti. Lämmikettä, villaa, ruokaa. Paljoa sitä ei ollut. Hirviö ei ollut antanut hänen pitää paljoa.

“Et ole omistamasi esineet”, olivat sen tyhjät sanat jäytäneet. “Epätärkeää, Tawa. Et ole mitään tästä. Epätärkeää. Pirsto lasit. Riko kristallit. Polta kankaat. Ne ovat kaikki tiellä. Ne ovat kaikki enemmän kuin sinä.”

Hän pakotti pelon enkelin pois. Niin kauan kun hän omisti jotain, hän oli jotain.

“Vähemmän, Tawa, vähemmän. Et ole valmis, jos lisäät asioita.”

Jos selviytyminen vaati sydämen jäädyttämistä, olkoon niin. Jos se vaati kaiken polttavaa vihaa, olkoon niin. Ainakin… ainakin se olisi jotain.

“Tulet valmiiksi vain vähentämällä.”

Kaiken muun se ehkä voisikin viedä. Mutta ei nimeä. Ei ikinä hänen nimeään.
Niin kauan kun hän olisi Tawa, hän olisi jotain. Hirviö oli hionut jo paljon pois. Mikä sille lopulta riittäisi? Oliko täydellisellä sormia tai varpaita? Oliko täydellisellä jalkoja tai käsiä? Ehkä täydellisen kuuluisi viedä itseltään pääkin.

Kaikessa mikä oli, oli virheitä.

Täydellinen ei itkenyt.
Tawa itki yhä.

Täydellinen ei pelännyt.
Tawa pelkäsi yhä.

Täydellinen ei inhonnut.
Tawa inhosi yhä.

Täydellinen ei vihannut.
Tawa vihasi yhä. Vihasi niin paljon.

Täydellinen ei rakastanut.
Tawa ei rakastanut enää.

Ei ollut mitään mitä rakastaa. Makuta oli pitänyt siitä huolen.

Täydellinen oli tyhjä. Ja täydellinen auttoi muitakin tulemaan täydellisiksi.

Ehkä jonain päivänä musta torni saavuttaisi haaveensa ja lakkaisi itsekin todella olemasta. Mitään muuta poistettavaa ei enää olisi.
Ja kun Tawa ei olisi enää Tawa… kun hän olisi täydellinen… hirviö olisi vihdoin valmis.

“E-ei enää”, toan ääni vapisi pakkasessa.

Neito riuhtaisi laukun keltaisille hartioilleen ja avasi oven. Sisälle puskeva viima kaikui pimeän katedraalin kolkkoja käytäviä pitkin. Oven takana loputtomasti jäätä siinsi kauas horisonttiin.

Jossain siellä oli vielä jotain. Se oli tärkeintä.

Silloin Tawa päätti, että juoksisi jään yli.

Juoksisi kohti saaria silloin, kun niitä vielä oli.

Kurkottaisi tähtiä kohti ennen kuin pimeys söisi niistä loputkin.


Tänään,
siellä missä siskosi on.

Valon toa oli kuunnellut naisen tarinaa kauemmin kuin oli tajunnutkaan. Kuinka innostuneesti Sheelika olikaan sitä kertonut. Kuinka aidosti.

“Tiesin aina, että sinä ja Tawa olette tunteneet toisenne kauan, mutten koskaan ajatellut…” Umbra kommentoi tarinaa. Toa mietti myös tarinoita siitä, miten matoran muuttui sen toan kaltaiseksi, jota ihaili eniten. Sheelikan lähempi tarkastelu paljasti kyllä joitain yhtäläisyyksiä Tawan ulkonäön kanssa, mutta jokin ei täsmännyt. Hiukset?

“Hiuksesi”, Umbralle tuli mieleen sanoja ja ajatuksia. “Ovatko ne vain jokin juttu vai miksi sinulla on ne? En ole nähnyt toilla hiuksia ennen”, mietteliäs toa kysyi.

Sheelika tarttui yhdestä paksusta suortuvasta ja pyöritti sen sormensa ympärille varoen.
“Tiedät varmasti varjojen äpärät, rahkshit. Pimeyden irvikuvat, jotka ovat osa Hovimestaria”, Sheelika aloitti ja katsoi Umbraa syvälle tämän kuivuneisiin silmiin.

“Kyllä”, Umbra vastasi katseellaan.

“Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota niiden selkäeviin, harjoihin tai piikkeihin? Etpä taida, koska olet vain sokaissut niitä valollasi”, Sheelika jatkoi yksinpuheluaan. Umbran mielestä oli epäkohteliasta keskeyttää neidon tarina.

“Herra Hovimestari… halusi minulle harjan”, vo-toa lopulta kertoi ääni värähtäen. “Hänen lapsillaan on kaikilla harja tai… hiukset, näkökulmasta riippuen.”

“H-harjan…”
Umbra järkyttyi ajatuksesta. Hänen mielikuvituksensa alkoi laukata, kun hän mietti mitä Makuta oli tehnyt Sheelikalle.
Eivät ne olleet hiuksia. Ne olivat pitkiä harjamaisia piikkejä, jotka porautuivat Sheelikan takaraivoon. Niiden juuret… olivat arpia, ja hiukset itsessään olivat tummia, paksuja kaapeleitä synkintä mustaa. Niiden terävillä kärjillä voisi tappaa.

Umbra tunsi vilunväristyksiä ajatellessaan, miten ne oli Sheelikan päähän istutettu. Häntä kammotti.
“En tiennyt. En tosiaankaan tiennyt, että kellekään voisi tehdä mitään näin julmaa”, Umbra sopersi jotain. Hänen lohduttomilla harmailla kasvoillaan paistoi epätoivo ja empatia, vaikka toa olikin huonommassa jamassa kuin vo-toa.

Sheelika päästi rahkshinharjaksestaan irti. Siellä ne roikkuivat hänen päästään. Tekivät hänestä jollain oudolla tavalla kauniin, mutta nyt Umbra pystyi vain kuvittelemaan, miltä ne olivat tuntuneet. Hän voi edelleen pahoin. Kuinka paljon helpompaa olikin ollut vain vihata Sheelikaa Darkkiksen murhaajana.

Totuus sattui paljon enemmän.
“Maailma on niiden, joilla on voima ja moraalittomuus tehdä asioita”, Sheelika latoi kolkosti. “Rikkaat, voimakkaat ja karismaattiset sekä väkivaltaiset saavat tahtonsa läpi. Joko meidän tulee kasvattaa piikit tai talloutua heidän alleen.”

Piikit. Niinkö Zorak auttaisi häntä tekemään? Umbra ei tiennyt, mitä ajatella. Mystinen skakdi, joka oli yön kauhun takana alkoi näyttäytyä valon toalle aivan uudessa valossa… eikä hän ollut edes koskaan nähnyt tätä omin silmin.

Tappaja ZMA edelleen oli. Hirviö.

Mutta mitä väliä sillä oli, jos oli jotain paljon pahempaakin?

“Sheelika, sinulla on kuitenkin sydän tuolla jossain”, Umbra yritti rohkaista naista, joka oli täysin uupunut tarinastaan ja muistoissaan pyörimisestä. Varjot olivat peittäneet traumojen ja pelon alle niitä mukaviakin muistoja. Jäljelle oli jäänyt vain kylmyys ja pimeys.

“Mukava, että ajattelet niin…”
Sheelika katsoi Umbraa syvälle tämän punaoransseihin silmiin. Hän näki niissä vilpittömyyden, pelon ja empatian sekä epätietoisuuden. Mies oli hänen edessään roikkumassa ilman naamiotaan, ilman kasvoja jotka hän oli valinnut itselleen.

“… mutta mitä hyödyt näistä sanoista, valon lapsi? Et tule ikinä näkemään ystäviäsi ja sinulla ei ole mitään tässä maailmassa. On vain tyhjyys.”
“Ainakin vietän viimeiset hetket tässä maailmassa jonkin kauniin kanssa”, Toa sai sanottua. Ja tajusi vasta sitten, mitä oli möläyttänyt. Mitä? Mitä ihmettä?

Viettelijätärkin yllättyi. Sheelika punastui hieman, mutta punertavuus peittyi nopeasti tummanpuhuvaan naamioon. Pientä hermostunutta hymynkaretta hän ei voinut kuitenkaan poistaa.
“Valon lapsi… hölmöhän sinä olet.”

“Ha-haluan ymmärtää sinua jotenkin, Sheelika. Olemme molemmat Tawan pettureita. Varjon peittämiä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse tehdä ikäviä asioita. Me voimme tehdä hyvää, yhdessä tai erikseen”, mies sai sanottua.

“Minun tieni valittiin jo kauan sitten. Minut potkittiin tälle tielle, avrahk. En itse valinnut tätä. Kukaan ei olisi valinnut tätä!” Sheelika melkein räjähti, kun pääsi kerrankin avautumaan ja näyttämään tunteitaan. “Kukaan ei halua elää pimeässä ja kylmässä.”

“Sinun ei tarvitse jatkaa tuota polkua. Voit tehdä mitä haluat, paeta, alkaa ilmarosvoksi tai insinööriksi. Voit kasvattaa mehiläisiä Pohjoismantereella tai mennä taidegallerian kuraattoriksi!” Umbra yritti piristää Sheelikaa ja ohjata tämän ajatukset positiivisemmiksi. Mitä ihmettä hän oli tekemässä? Oliko tämäkin viettelijättären ansiota? Naisen ilmeestä päätellen se ei näyttänyt siltä. Tätä hän ei ollut selvästi odottanutkaan.

“Tawa kirjoitti Kohtaloni”, Sheelika sanoi. “Klaani potkaisi minut tälle polulle, ja minulla on Makutan merkki. Pimeyttä ei kukaan rakasta, ei edes aika.”

“Meillä kaikilla on omat menneisyytemme, historiamme sekä omat sisäiset demonimme. Toisilla ne ovat olevaisempia kuin toisilla”, Umbra sai kerrottua. Rohkaisevat sanat saivat melkein hänetkin paremmalle tuulelle. “Voimme muuttaa Kohtaloasi yhdessä, Sheelika. Kukaan ei pärjää tässä maailmassa yksin. Yhtenäisyys on yksi hyveistämme.”

Sheelika punnitsi valon toan sanoja. Umbra vaikutti vilpittömältä ja empaattiselta häntä kohtaan.
“Voin poistaa Makutan pimeyden valollani”, Umbra sai sanottua. Hän ei kuitenkaan ollut täysin varma sanomisistaan.
“Sinussakin on makutan merkki, mutta mielessäsi”, Sheelika kertoi. “Makutan oma ei voi mestariaan voittaa. Mestari ZMA haluaa poistaa tämän epäpuhtauden sinusta, kuten aikaisemmin kerroin.”

“Mutta… kolikko tarvitsee toisen puolensa!” Umbra yritti sanoa vastaan. “Valoa ei ole ilman varjoa. Tarvitsen Kraata. Ja hän tarvitsee minua.”

“Yhtiökumppanin teknologia on avannut monia ovia mielen tutkimisessa”, Sheelika kertoi. “Valon toa ei tarvitse varjoaan. Hänen kuuluu palaa ja polttaa pimeys pois!”

“Mutta…”

“Makutan siemen pitää poistaa”, nainen kertoi hämmästyneelle Umbralle. “Kaivaa ulos ennen kuin se istuttaa hulluuden juurensa.”

“Mi-mitä tarkoitat?” Umbra intti. Hän ei ollut ajatellut yhtään Kraan olevan mitään ulkopuolista. Se oli lopulta aina ollut jossain määrin läsnä. Tai niin kauan kuin hän muisti.
“Me nyhdämme ja leikkaamme mustat juuret päästäsi. Poistamme ja tuhoamme varjot sielustasi. Makutan oma on saastaista, iljettävää”, Sheelika laukoi.

Umbra ei halunnut ajatella Kraan olevan mitään ikävää. Hän sysäsi ajatukset pois mielestään.
“Ehkä.. ehkä sitten niin. Mutta miten te haluatte oikein kostaa Makutalle? Mitä yksi valon toa mahtaa hovimestarille?”

“Tawa”, Sheelika sanoi yhtä kylmästi kuin Karzahnin jäiset lieskat.

“… Tawa?”

“Tolloko olet?” Sheelika kihersi. “Tawa.”

Umbra mietti miksi Sheelika oikein halusi entisen siskonsa hengiltä. Tawahan oli suojellut tätä teloitukselta, jota oikeudenkäynnissä oltiin vaadittu petturille ja murhaajalle.

“Mietin tässä”, Umbra aloitti hiljaisen hetken jälkeen “että et voi täysin vihata Tawaa. Hän on toista uljaimpia ja hän on hyvä. Ja sinä et ole paha, Sheelika! Vien sinut valoon jos vain annat.”

Sheelika näki muistoissaan uljaan kultaisen viittasankarin, mutta muisto peittyi varjoon, myrkyttyi ja jäätyi.

“Jossain tiedät rakastavasi Tawaa, rakastavasi elämää ja maailmaa”, Umbra yritti kaivaa esille Sheelikan todellista luonnetta, joka oli jossain ikiroudan alla. Umbra itse oli piilottanut oman ikiroutansa yön mustaan korppiinsa.

“Anna olla, valon toa”, Sheelika sanoi laskien katseensa. “Uskosi huvittaa minua… mutta aika toivolle on jo mennyt.”
Sheelika ei ollut sanonut ‘ei’. Umbra tuijotti tätä odottaen.

“Voinko minä pelastaa sinut jotenkin? Olla majakka toivollesi? Korpinmusta varjo on ylläni, mutta höyhenet voi aina ravistaa pois. Varjon voi aina pelottaa pois kasvattamalla valoa, Sheelika.”

“Haluatko siis Mestarini Valon Toaksi? Viimeiseksi sankariksi, joka on vastatusten pimeyden voimien kanssa ja taitaa valoa?”

“Tuota…” Umbra sanoi hiljaa.

Kertoiko se profetia todella aina hänestä? Valotun tarina? Oliko se kohtalon polku aina ollut kartoitettuna häntä varten?
Ei hän tiennyt. Kukaan ei ollut käskemässä. Kukaan ei ollut kertomassa, mikä oli oikein. Juuri nyt synkeä varjojen neito oli hänen koko maailmansa.

“En tiedä.”

“Annan sinun miettiä sitä, Valottuni”, Sheelika sanoi hymyillen ja kääntyi poispäin.

“Hei”, Umbra sanoi heikkona, “pyydän. Älkää… älkää syöttäkö minulle sitä painajaisten lääkettä. Minusta tuntuu, että kuolen jos en saa nukuttua.”

Sheelika yritti estää ilmeen kiipimistä kasvoilleen, ja lopulta epäonnistui.

“Toteutan toiveesi.”

“K-kiitos.”

“Mieti asiaa. Hyvää yötä, Valon Ritari.”


Ylhäällä tornissasi,
mistä tuomitset eläviä ja kuolleita.

Ovi liikahti auki hiljaisena ja yhdisti kaksi tilaa toisiinsa.

Kun Tawa saapui huoneeseen, odotti siellä taas näky, johon oli mahdotonta tottua. Naisen peilikuva – hänen kaksosensa – seisoi pöydän vieressä ussal sylissään. Silkkiverhot siivilöivät valosta vaaleanpunaisia raitoja pitkin seinää, lattiaa ja peilikuvan vartaloa. Peilikuvan varjo kohtasi lattialla Tawan oman.

“Helei”, toinen sanoi Tawalle. Toinen kaatoi vapaalla kädellään kukille vettä lasikannusta. Nöpön mustat silmät pilkkivät tämän sylistä.
Toinen jatkoi. “Sinäkin täällä taas vaihteeksi? Olet varmaan nukkunutkin viime ajat siellä toimistossa. Täällä on ollut hirveän yksinäistä!”

Tawa ei vastannut peililleen. Hän halusi vain vangita tämän katseellaan.
Toinen keltainen nainen ei pysynyt tuppisuisena tai tympeänä. Puna suorastaan kukki toisen kasvoilla tämän hymyillessä.

“Mukavaa, että käyt katsomassa minuakin. Vaikka tämän pikkuisen seurasta pidänkin…”

“Niin”, Tawa vastasi.
Nöpö oli niin rauhallinen hänen kaksosensa sylissä. Pikkuinen ei epäillyt toista Tawaa hetkeäkään.
Viimeinenkin valossa kimaltava pisara kannusta muutti multaa orvokkien alla tummaksi, ja peilikuva laski kirkkaan lasikannun tyhjänä pöydälle.

“Kastelin kukatkin, jos se ei haittaa. Niille olen vähän jutellut. Mutta tämä yksinäisyys ja hiljaisuus… on se silti raskasta.”
“Hullu nainen”, Tawa vastasi kivikasvoin. “Eivät kasvit puhu takaisin.”
Peilikuva pysyi hetken hiljaa vakavanaamaisena. Sitten se peitti suunsa ja naurahti heleästi.
“Höpsö! Olet nähnyt oudompiakin asioita.”

Tawa nyökkäsi tyynenä. Hän laski katseensa hellästi toisen Tawan sylissä vipeltävään ussaliin, jolla oli kiire kaikkialle ja nyt heti. Peilikuva huomasi Nöpön reaktion ja silitti sitä vapaalla kämmenellään.
“… voi pientä! Ehkä annan hänet välillä sinulle.”

Peilin nainen askelsi levollisesti Tawan luo kuin olisi astellut omassa kodissaan. Tawa vastaanotti Nöpön hiljaisena käsilleen, ja astui huomaamattoman askeleen kauemmas.
Pahinta joka hetkessä oli se, että hän tiesi toisen kyllä tietävän, mitä itse ajatteli.

Peilikuva kumartui vielä Nöpöä kohti ja ilmeili tälle velmusti, josta rapu riemastui entistä enemmän. Kahdeksan raajaa vispasi innolla ympäriinsä, silmävarret vielä villimmin.

“Voiiii. Pikku veijari.”
“Niin on”, Tawa vastasi ilmeettömästi. “Kiitos että olet hoitanut häntä. Arvostan sitä.”

“Mielelläni. Mutta tiedätkö, mietin jopa miksi luotat minuun niin paljon”, toinen puhui Tawalle. “Annat minun nukkua täällä. Et anna kenenkään nähdä minua… mutta et myöskään estä minua lähtemästä?”
“Mitä muuta minun sitten pitäisi tehdä?” juuriadmin huokaisi.

Peilikuva kohautti huolettomasti olkiaan. “Tietty voisit heittää minut tyrmään.”
Tawa hymähti kuivasti. “Niin. Ehkä teen sen heti.”
Toinen oli siitä tohkeissaan. “Joo! Olen aina halunnut viettää yön siellä!”
“Terve menoa vain”, Tawa vastasi lannistuneena. “No, miksi en sitten lopulta tee niin?”

Kuvajainen hymyili Nöpölle, kumartui taas kohti tätä ja näytti kieltään. Innostunut rapu vinkaisi kimakasti ja lipaisi suuaukostaan ulos piiskamaisen hopeisen kielen.
“Siksi, koska pikkuinenkaan ei huomaa eroa meissä kahdessa”, peilikuva hymyili suoristaen selkänsä. “Miksi olet täällä, sisko?”

Tawa tuijotti toista kuin olisi katsellut kuollutta. Kyllä tämä tiesi. Tawa ei tullut usein puhumaan naiselle, joka näytti aivan häneltä. Vain silloin, kun ei voinut muuta.

“Se tapahtui taas”, Tawa lopulta totesi. “En pääse Häntä ikinä pakoon. Hän on aina askeleen edellä viljelemässä polulleni rikottuja.”

Toinen Tawa nyökkäsi.
“Etkä mitenkään ehdi pelastaa kaikkia hänen uhrejaan.”

“Niin. Ja sinä?”, iski Tawa vielä. “Sinä… sinäkin muistutat minua hänestä. Sinä olet pitänyt ajatukseni hänessä. Miksi?”

Hänessä. Hänessä, joka ei ollut hän.
Kuvajaisen tyttömäisen pirteä olemus säröili. Peilikuva ei pystynyt piilottamaan Tawalta tunteitaan. Se toimi myös toiseen suuntaan.

“Sinä olet maininnut hänet niin useasti”, Tawa pakotti jääkylmiä sanoja ulos. “Ei vain Avde ja Sheelika… vaan sinäkin. Sinä pistit minut ajattelemaan häntä. Sinä olet halunnut, että ajattelen häntä.”

Toinen nyökkäsi. “Tawa…” peilin nainen sanoi väsyneenä. “Minusta sinun ei pitäisi pakoilla häntä.”

“Tollo”, Tawa tokaisi tympeänä. “Olen onnistunut hyvin tähänkin asti. Minä- elämäni alkoi vasta, kun yritin Häneltä pakoon. Klaani on olemassa, koska pääsin pakoon, ja jätin hänen helvettinsä taakse.”

“Mutta…” peilikuva pudisti päätään. “Tawa, ei sinun silti kannata yrittää pakoilla muistoja hänestä.”

Yrittää“, toa toisti katkerana. “Niinkö?”

“Niin. Koska tiedät, että et pääse pakoon. Koska tiedät, että tyhjyys voittaa lopussa.”

Se on jo voittanut.

Tawa oli hetken hiljaa. Hän tunsi hengityksensä painon rintansa sisällä kuin suuri varjojen käärme olisi möyrinyt hänessä. Miksi hän oli tullut puhumaan kaksoisolennolle? Miksi hän oli tullut käymään täällä? Miksi hän kuunteli sitä, joka nosti hänessä esiin vain sen synkeyden, jota hän oli paennut?

Koska hän halusi kysyä tätä joltain. Ainoastaan peilikuvalta hän uskaltaisi kysyä pelottavinta kysymystä, joka oli kummitellut Matoron kanssa käydyn keskustelun jälkeen.
Ei. Kyllä hän pärjäisi ilmankin.

“Hulluus”, admin aloitti taas ääneen, “hulluus tuntuu kuulemma siltä, että kaikki muut ovat menossa sekaisin, eikä sille voi enää itse tehdä mitään.”

“Niin”, peilikuva sanoi. “Luuletko, että niin voi vain käydä?”

Tawa kurtisti kulmiaan ja piti kiinni Nöpöstä tiukemmin. Hän käveli kohti silkkityynyä korissa huoneen nurkassa.

“Minä en muista suurinta osaa elämästäni, Tawa“, Tawa sanoi toiselle, ja laski Nöpön tyynylle. Rapu jäi lekottelemaan siihen mielellään.
Hän antoi pienoisen levätä ja jatkoi toiselle: “Mutta onko siinä mitään erityistä? Eihän kukaan voi muistaa suurinta osaa elämästään, eikä pidäkään. Se auttaa liikkumaan aina eteenpäin.”

Peilikuvan hymystä ei ollut enää paljoa jäljellä. “Voitko todella elää elämää vain paeten kaikkea?”

Tawa otti varovaisia askelia lähemmäs. “Outo kysymys. Elämä on kuoleman pakenemista.”
“Niin”, peilikuva kuiskasi poissaolevana. “Ja lopulta jäät kiinni.”
“Tietenkin. Sen estäminen… se olisi hullua. Kaiken kuuluukin loppua. Siinä Hän oli oikeassa. Ikuisuus ei ole elämää.”

Peilikuva nyökkäsi syvään ja synkeästi.
“Olit sanomassa jotain muistoista.”

Ei. Ei hän…

Ei.

Ei hän saisi ajatella sitä. Sen ajatteleminen rikkoisi kaiken. Kaikki olisi ohi, jos se olisi totta. Kaikki vuosien varrella rakennettu sortuisi lahon sillan lailla, ja tyhjyys ottaisi sen vastaan mielissään.
Tawa yritti pitää ajatuksensa poissa pahimmasta. Mutta se ei auttanut, kun hän tuijotti syvemmälle ja syvemmälle peilikuvan silmiin, omiin silmiinsä.

Omaan hymyynsä.

Kyllä peilikuva tiesi, mitä Tawa halusi kysyä. Vähitellen se alkoi vajota. Syvemmälle ja syvemmälle.
Ja pahimmassa tapauksessa… kysyminen olisi turhaa. Toan sydän iski rummun lailla. Sydän iski tahtia marssille sotaan.

“Niin. Muistot, muistot”, Tawa haparoi. “… Kepe ja Snowie, ja athistitkin, sanovat minulle, että yhden siruista pitäisi olla jossain täällä. Jossain saaren eteläpuolella.”

Peilikuva nosti kulmaansa hymyillen yhä lämpimämmin. “Jos se on ollut täällä jo kauan, eikö olekin melko erikoista, että se ei ole tullut koskaan vastaan?”

Tawa halusi pitää sisällään sanat, jotka olivat jo tulossa ulos.

“Entä jos se – jos se on jo tullut vastaan. Entä jos olen jo koskenut siihen.”
Hengitys tuntui kylmenevän.
“Ja… ja en vain muista sitä.”

Ilmeet olivat tulkitsemattomia.
“Niin”, peilitär sanoi. “Ehkä oletkin? Mistä sen tietäisi. Voitko olla varma elämäsi jokaisesta hetkestä?”

Tawa pudisti päätään pelokkaalta näyttäen. “Tiedätkö… tiedätkö, mitä sirujen jahti teki Matorolle?”
Toinen ei puhunut, hymyili vain surumielisesti Tawalle, ja naisen hymystä Tawa löysi totuutensa palasia.
“Se pirstoi Matoron”, Tawa jatkoi, ja kauhun kylmä koura laskeutui hänen kasvoilleen. “I-irrotti hänestä sirpaleen… ja antoi sirpaleen elää omaa elämäänsä.”

Itroz olin aina minä, T-Tawa… se oli aina vain pääni sisällä. O-olen sekaisin, Tawa…

“Niin, Tawa. Sellaista voi varmasti tapahtua niiden kanssa.”

Ei… ei…

“Sellaista on varmasti joskus tapahtunutkin.”

Miksi häntä ei ole vielä nähty… miksi hän ei ole vielä paljastunut?
Miksi vain minä ja Visu olemme nähneet hänet?

“E-ei”, Tawa sanoi pää epätodellisessa udussa. Hän ei ollut hengittänyt puoleen minuuttiin ja tuijotti vain peilikuvaansa, joka astui yhä useampia askelia lähemmäs.

Vaikka ehkä se oli ollut aina lähellä.
Liian lähellä.

“Sellaista on varmasti tapahtunut aiemminkin Nimdan sirujen kanssa”, peilin nainen toisteli. “Sirpaloitumista.”

Sirpaleissa on kauneutta. Kasaa itsellesi peili sirpaleista.

“Kuinka moni sinut on nähnyt”, Tawa haparoi. “Kuinka moni sinut on nähnyt? Minä ja Visu…”

“Niin, Tawa. Sinä, Visu…”

Peilitär hiljeni. Eikä kukaan muu.
Ei kukaan muu.

“Vain minä ja Visun…” hän nielaisi syvään, “… mielen silmä.”

Keltainen neito tunsi, kuinka säröt kaikessa laajenivat ja laajenivat. Eikä hän voinut pysäyttää niitä. Oli turhaa edes yrittää. Totuuksien muuttaminen oli turhaa. Totuuksia ei voinut rikkoa.
Totuudet rikkoivat ne, jotka yrittivät rikkoa niitä.

Kuvittele maailma, jossa ajatukset eivät tarvitse ajattelijoitaan.

Kuvittele ahjo, joka takoo ilman takojaa.

Kuvittele peili, joka puhuu ilman peilattavaa.

Kuvittele, kuinka jonain päivänä puhuisit itsellesi… ja olisit eri mieltä.

Vasta silloin Tawa lausui sanat, joita hän ei voisi ottaa takaisin.

“S-sinä olet vain minun päässäni.”

Oli Ritari. Ja oli Nimda.

Ja silloin, kun Ritari rikkoi Nimdan, rikkoi Nimda Ritarinkin.

Ritarin sielu halkesi kahdeksi.

Ja niin peilikuva vain hymyili, kun Tawan maailmalta putosi pohja.

“Sinua…” Tawa haukkoi henkeään, “s-sinua ei ole olemassakaan.”

“Tolvana!” peilikuva kivahti.
Ja löi Tawaa kovaa olkapäähän.

“AU!”

Kipu tuntui aidommalta kuin mikään muu tilanteessa. “Mitä”, Tawa sanoi toiselle jääkylmänä. “MITÄ?.”

“No tunnunko oikealta?” peilikuva kihersi sähköisesti. “Anteeksi kovasti… mutta osaat sinä olla myös aika tolvana! Vasta äsken näit, kuinka pitelin Nöpöä sylissäni! Vasta äsken, nainen!”

“…”

Niin. Tietty.

“Leijailiko Nöpö sitten itsekseen ilmassa, jos olen vain päässäsi?“, toinen hirnui. “Vai eikö Nöpöäkään ole olemassa? Ovatko kaikki aina vain leikkineet mukana hullun rapunaisen kanssa? Mata Nui sinun kanssasi!”

Tawa pudisti päätään ja hieroi otsaansa kahdella sormella. Mitä hän oli edes ajatellut.
“Hyvä on”, hän murahti, “… sinä olet olemassa. Olemassa-olemassa.”
Toisen Tawan virne leveni. “Yhtä paljon kuin sinä, tohelo! Voin rikkoa vaikka jonkun maljakon, jos et muuten usko. Tai rikkoisin, jos en pitäisi niistä niin hirveän paljon!”

“Anna olla jo”, Tawa sanoi hampaidensa välistä.

“HYVÄ LUOJA!”, peilitär pyöritteli päätään. “Olisit nähnyt ilmeesi! Etkö tiedä, kuinka tyhmältä näytit? Hei, onneksi sinulla on minut sitä varten! Katso, näytit ihan TÄLTÄ!”
Peilikuva veti suupielensä sormilla äärimmilleen, katsoi kieroon, irvisti ylikorostetun kauhistuneesti ja nauroi päälle niin tyttömäisesti, että Tawaa huvitti lyödä takaisin.

“Älä luule tietäväsi heti kaikkea maailmasta, jos selvität yhden salaisuuden!” toinen jatkoi vielä. “Törppö!”

Tawa huokaisi syvään ja painoi kasvonsa syvälle käsiinsä mutisten jotain painokelvotonta. Kenenkään ei koskaan pitäisi joutua puhumaan itsensä kanssa. Tappelu siitä vain tulisi.
“Anteeksi”, peilikuva kihersi vielä. “Anteeksi. Meillä oli vakava keskustelu. Anteeksi, oikeasti.”

“Niin. Niin meillä oli.”

“Mutta ilmeesi! Olisipa ollut kamera!”

“Kuinka kovaa haluat sinne selliin?”

Peilikuva laittoi kätensä suunsa tielle ja hillitsi kikatustaan. “Anteeksi. Ei vakavan keskustelun tarvitse olla ohi nyt. Puhu, Tawa. Haluan että puhut.”

Vitsailu oli loppunut kuin seinään. Tawa tuijotti hämmentyneenä toista. Tuollako äänellä hän itse rauhoitteli ystäviään? Hän oli selvästi hyvä siinä mitä teki, ellei paras. Vaikka ei sitä ikinä peilikuvalle myöntäisikään.
“Niin, Tawa“, Tawa sanoi peilikuvalle vielä melko töykeään sävyyn. “Jos sinä sitten tiedät enemmän kuin minä-”

“Muistan enemmän”, toinen keskeytti pudottaen virneen jäänteetkin. “Niillä on eroa.”
“Muistat. Sillä ei ole väliä. Miksi- miksi pidät minulta salaisuuksia? Tiedät kyllä jotain, vaikka et sitten olekaan joku sirujen luoma pöljä mielikuvitustyttöystävä.”

“Helei, kaunokainen”, toinen sanoi ja iski silmää.

“Et mielikuvitusta, mutta pöljä.”

“Entäs se tyttöystävä sitten?” peilitär kihersi.

Tawa pyöräytti silmiään ja yritti olla välittämättä. Hän onnistui siinä niin hyvin, että ainoastaan puristi kämmenensä nyrkeiksi ja väänsi kanohilleen ilmeen, joka oli puhdasta murhaa.
Muistatko sinä, onko Nimdan siru jossain lähellä? Täällä, Klaanissa?”
“En”, peilikuva sanoi rehelliseen sävyyn. Tawa olisi kyllä tiennyt, jos se olisi valehdellut.
“Hyvä on”, Tawa huokaisi. “Onko se joskus ollut?”
“Nokkelaa, mutta tiedät että en valehtelisi. Tawa, en minä oikeasti tiedä, missä sirusi on.”

… minun siruni?” nainen kysyi pöyristyneenä.
“Älä viitsi”, peilikuva tokaisi kädet ristissä. “Sinä aiot käyttää niitä, etkö aiokin?”

Toinen oli varmasti nähnyt hänen puhuvan muurinharjalla Pyhän Äidin kanssa. Tawa halusi hieman manata ääneen.
“Ehkä”, nainen sanoi mietiskelevänä ja katsoi jalkoihinsa. “Mitä luulet minun tekevän niillä?”

“En tosiaan tiedä… ja se minua kiinnostaakin. Sillä minun pitäisi varmasti tietää, mitä sinä tekisit. Mihin sinä pystyisit niillä. Mutta Tawa, en minä rehellisesti tiedä.”

“En halua tappaa ketään.”

Peilikuva nyökkäsi hyväksyvästi. “Niin, ehkä… mutta osaisit kyllä. Voinko kysyä… milloin tapoit viimeksi… ja kenet?”

“Feterran. Kauhujen yönä”, Tawa totesi kylmän viileästi. Aivan kuin sen sanominen nopeasti tekisi siitä vähemmän totta. “En tiennyt, että se oli… en, en tiennyt silloin, että sen tuhoaminen laskettiin tappamiseksi.”
Klaanissa kuolleen Feterran hävittäminen polttamalla oli ollut yksi Tawan ainoita hyviä ideoita sodan aikana. Peilikuva ei näyttänyt tietävän rautaisesta kuolemasta paljoa, mutta vaikutti silti kiinnostuneelta.

“Muuttiko se tappamista, että et vielä tiennyt tappavasi jotain?”

Neito viilsi toista silmillään. “Ei tietenkään. Kohde sätkii, ja sitten se ei sätki. Tappaminen on fyysistä. Se, mitä siinä tapahtuu pään sisällä taas…”
Hän kääntyi ikkunaa kohti.

“Sirpaleita?” peilitär kysyi ymmärtävästi.
“Säröjä”, Tawa vastasi. “Säröjä sieluun. Enkä usko, että niitä saa ikinä pois.”

Aina niin tietävä peilikuva jäi kiinni pohdiskeluihinsa.
“Tawa, kaikissa meissä on säröjä.”

“Ehkä niin. Pyhä Äiti vaikutti uskovan, että minä jopa voisin käyttää Nimdaa särkymättä itse. En tiedä, onko se hyvä vai huono asia.”

“Mieti sitä, mitä tiedät Matorosta, ja sitä mitä tiedät sirujen käytöstä, ja ei oikeastaan yllätä yhtään, miten hänelle kävi. Hänessä oli lopulta aika paljon vihaa, Tawa, eikö niin? Poikarukka vihasi epäoikeudenmukaista maailmaa. Sirut yrittivät repiä maailman hänen käskystään. Viha ei selvästikään kuulu sirujen käyttäjälle.”

“Tai käyttämälle”, Tawa sanoi. “Kyllä minäkin vihaan. Mutta vain yhtä. Silti se pelottaa minua.”

“Miksi? Miksi pelätä?”

“En tiedä. Ehkä pelkään vihan tarttuvan. En tiedä.”

Peilikuva laittoi kätensä puuskaan kuin hieman syyttävänä.
“Et kai sinä pystyisi sellaiseen, Tawa?”

Tawa hymähti voipuneen oloisena syvälle tuoliinsa nojaten. “Mikä optimisti sinusta on tullut?”

“Samanlainen kuin sinä”, peilitär sanoi istuen viereiselle tuolille. “Jää vain minun tehtäväkseni muistuttaa sinua siitä.”

Hetken Tawa ei halunnut vastata.

“Se yö kun tapoin viimeksi, oli myös sama yö, jolloin Sheelika tuli takaisin”, hän jatkoi lopulta, “Ja sama yö, jolloin kaikki alkoi kaatua käsiin.”

“Sheelika… Sheelikahan pakeni sellistänne ennen kuin me kaksi”, toinen nainen viittoi Tawan ja itsensä suuntaan, “noh, tutustuimme?”
“Kyllä.”
Tawa nyökkäsi yrittäen edelleen ymmärtää muistojen multimedianäytöstä, joka oli tuonut naisen peilissä peilin toiselle puolelle. Sen syyspäivän tapahtumat näyttäytyivät hänelle edelleen vain sekavana hedelmäsalaattina menneessä myrskyssä. Miksi kaiken piti olla yhtä kulkemista sumussa? Kenellä ylipäätään oli käytännössä tyhjästä ilmasta ilmestynyt kaksoisolento?

… kenen paras ystävä on puhuva visorak?

Silti toisen läsnäolo tuntui edelleen ylitsepääsemättömän oudolta. Tawa oli ollut kauhujen yöstä valmis hirviöihin ja magiaan, mutta tämä ei tuntunut varsinaisesti kummaltakaan. Hän olisi jo kauan sitten huomannut, jos peilikuva olisi ollut vain muodonmuuttaja. Sellaiset tekivät ennemmin tai myöhemmin virheen.
Nyt hänen ei auttanut kuin hyväksyä, että häntä oli kaksi kappaletta. Ja toinen heistä oli välillä ihan hyvää seuraa.

Useimmiten ei.

“Sheelika”, Tawa sanoi taas. “Hänessä oli niin paljon vihaa. Makutan merkki. Siitä kaikki taas alkoi. En ole varma, miksi, mutta siitä.”

“Väitätkö silti yllättyneesi, kun hän palasi luoksesi?” toinen Tawa kysyi mietiskelevän näköisenä.

“Karkoitin hänet.”

“Höpsis”, toinen vakuutteli, “luuletko että joku, joka rakastaa sinua niin paljon voisi pysyä ikuisesti poissa?”

Tawa avasi ääntään sanoja valmiina kielellä, mutta tuntui hukkaavan ne heti huulensa avattuaan.
“Rakastaa”, hän lopulta sanoi epäuskoisena.
“Kuin omaa siskoa. Sitä se oli, Tawa! Sitä se on edelleen.”
“… hän haluaa minut hengiltä.”
Peilitär kohautti olkiaan iloisesti ja kikatti heleästi. “Niinhän ne siskot välillä!”

Neito tuijotti toista epäuskoisella möllötyksellä. “… hän haluaa minut oikeasti hengiltä. Tappaa.”

Toinen nyökkäsi. “Niin suuret tunteet tarvitsevat yhtä vahvoja vastatunteita pysyäkseen aisoissa. Sheelika oli aina tulossa takaisin luoksesi. Ja olisi tullut, vaikka ei olisi joutunut Makutan kouriin. Olisi tullut ilman kostoaikeitakin.”

“Makuta satutti häntä saadakseen hänet vihaamaan minua”, Tawa sanoi. “Siitä siinä on kyse. Ei muusta.”

Peilikuva jatkoi hiljaista nyökyttelyään. “Se… se on varmasti totta. Ja hän varmasti jollain tasolla luuleekin vihaavansa sinua. Hovimestari on hyvä sellaisessa, mutta huono ymmärtämään, miten tunteet todella toimivat.”

“Sinun ei tarvitse luennoida minulle Hovimestarista”, Tawa totesi. “Luuletko, että sellaista aikaa voi koskaan todella unohtaa?”

“Ei sitä voi. Mutta olet edelleen todella hyvä pakenemaan sitä, mitä siellä tapahtui.”

Tawa jäädytti katseensa. “En olisi elossa ilman.”

“Mieti sitä kaikkea, mitä Makuta yritti sinuun iskostaa, Tawa. Ja mieti, mitä hän teki menettäessään sinut. Tietysti hän etsi korvikkeen. Tietysti hän pisti jonkun läpi sen kaiken, ja kahta pahemmin. Että voit todella ymmärtää Sheelikaa… sinun täytyy ymmärtää, mitä hän on käynyt läpi.”

“Luuletko, etten ymmärrä? Luuletko, etten tajua m-mihin kohtaloon hänet tuomitsin?” Tawa sanoi katkerana. “Luuletko, että olen unohtanut sekuntiakaan niistä päivistä? En ole. Unista muistaa parhaiten aina painajaiset. Varsinkin…” hän sanoi hiljempaa. “Varsinkin, jos ne oikeasti tapahtuivat.”

“Niin. Mutta pakenet niitä silti. Ja minusta sinun pitäisi lopettaa pakeneminen.”

Tawa huokaisi.
Niin Hänkin sanoi“, neito sanoi toiselle jääkylmästi.


Kun luulit voivasi paeta.

Jää narskui alla. Tunnin juoksemisen jälkeen enkeli sai hänet kiinni.

Mustan tornin aineeton käsi tarttui neidon nilkasta ja puristi kunnes kipu repi ja poltti. Neito kaatui kasvoilleen hyytävän kovalle jäälle ja ähkäisi kivusta. Kultaisen naamion suuaukko täyttyi pistelevällä lumella. Tawa halusi parkaista, mutta taisteli pitääkseen äänen sisällään.

“Yritit juosta? Hölmöä, Tawa. Tiesit sen hölmöksi.”

“Päästä…” neidon ääni hinkui hangessa.

“Mitä mahtoi naamiosi takana tapahtua, kun teit niin hölmön valinnan?” kita varjon naamiossa kysyi.

Pilkkaa se oli. Pelon enkeli ei kysynyt, se tiesi jo.
Kädet maassa makaavan naisen kyljillä hapuilivat lunta jään päällä ja etsivät tiukempaa kämmensijaa.
“Miksi et voi lopettaa”, pakeni Tawan huulilta.

“Halusitko mieluummin kuolla jäälle? En voi sallia sitä. Et ole valmis.”

Huulet, lumesta kipeät, puristuivat yhteen.
P-painu helvettiin!” Tawa kivahti.

“Voin tehdä niin. Haluatko minun kenties hakevan sinulle jotain sieltä?” pahuus kysyi.

“Sinä…”

“Voin mennä sinne. Ja tuoda takaisin sen, minkä haluat. En ehkä elossa. En ehkä kauniina.”

“O-ole hiljaa…”

“Jotain omaasi, Tawa?”

“S-sinä…”

“Jotain, jonka sinne paiskasin?

Vai… jonkun?”

Viimeiset sanat kutsuivat ukkosen.

Tawa huusi pedon lailla. Sähkö säkenöi ylös ponkaisseen naisen kämmenpohjasta kohti mustaa enkeliä. Vasama riekaloi, repi ja raastoi. Se tappoi, tai olisi tappanut, jos olisi ollut jotain tapettavaa. Salamat sukelsivat sisään enkelin muotoisen kuiluun ja upposivat varjon kitaan lopullisesti ja ainiaaksi.

Hetken loi salama valoa pimeimmässä pimeässä. Mutta salaman valo kuoli, ja enkeli seisoi jään yllä horjumattomana. Vahingoittumattomana. Särkymättömänä. Täydellisenä.

“Miksi et voi kuolla”, tyttö kuiskasi niin, niin hiljaa. Savu nousi kämmenpohjasta. Kyynel pesi Hau-naamion posken viiruja.

“Kuolema on poistunutta elämää, Tawa. Haluat poistaa jotain siitä, mistä ei voi. Missä ei ole mitään poistettavaa.”

“Miksi… miksi et voi kuolla…” nainen kuiskasi ja rojahti polvilleen.

“Sinussa on vielä, mitä poistaa, Tawa. Aloitammeko vihastasi?”

“Miksi”, särkynyt ääni kuiskasi jään yllä.

“Mennään, Tawa. Mennään kotiisi.”


“Hän… hän oli niin paha”, Tawa kuiskasi toiselle. “Miten joku voi olla niin paha.”

Peilikuva laski kätensä hänen olkapäälleen. Se tuntui edelleen oudolta. Kuin hän olisi hieronut olkaansa itse, mutta oma käsi ei tuntenut sitä.
“Pääsit kuitenkin lopulta sieltä pois”, peilikuva sanoi. “Olet ehkä ainoa, joka on siinä onnistunut.”

“En pysynyt pitkään yhdessä paikassa. Yritin olla toa, ja välillä onnistuinkin. Pelastin kyliä. Tein tehtäviä. Yritin taistella pahaa vastaan.”

“Niin… ja silloin kohtasit Sheelikan ensimmäistä kertaa.”

“Kyllä. Mantereella. Matkasin paljon… taisin pysähtyä vasta kun perustin Klaanin.”

“Hänestäkö se aina johtui? Siitä, että halusit luoda paikan, johon kuka tahansa voisi paeta Makutan kaltaisia? Vai koska halusit korvata elämän, joka sinulla oli pimeyttä ennen?”

“Ehkä… ehkä molempia.” Tawa katsoi taas pärekoriin, jonka silkkityynyllä Nöpö oli jo nukahtanut silmävarret pystyssä. “Ja halusin näyttää Makutalle. Näyttää, että elämä jatkuu. Todistaa hirviölle, kuinka väärässä se oli. Se oli minun kostoni.”
“Kosto”, toinen kuiskasi surumielisesti. “Niin kai.”

“Ja tiedän, kuinka tyhmältä se kuulostaa, mutta halusin kai… nähdä maailman, jossa oli vielä värejä.”
“Ei se kuulosta ollenkaan tyhmältä. Se kuulostaa tosi suloiselta.”
“Sinun sanomanasi tuo kuulostaa aika tyhmältä.”

Peilikuva hymyili.
“Siitäkin huolimatta, mitä Makuta yritti sinulle tehdä… sinä löysit toivon. Sytytit sitä muihin. Enkä yhtään ihmettele, miksi Sheelika seurasi sinun tietäsi toaksi, ja aina Klaaniin asti.”

“Se oli hyvää aikaa.”


Kun olit tytölle mieliksi.

Tawan petuniat kukkivat kauniisti kesäisenä päivänä Bio-Klaanissa. Pienet biomekaaniset kolibrit pörräsivät kukkien ympärillä etsimässä mettä. Auringot paistoivat pilvettömältä taivaalta, ja ilma oli lämmin, lämpimämpi kuin pitkään aikaan.

Admin kasteli violetilla kastelukannullaan kukkasiaan. Oli tärkeää, että kukille oli tarpeeksi vettä, vaikka ne viihtyivätkin kuumissa olosuhteissa. Terälehdet loistivat väriä kuin symbolina Bio-Klaanin suopealle ilmapiirille. Kaikki värit saivat kukkia vapaasti aurinkojen helliessä niitä valollaan ja lämmöllään.

Tawa oli kyykistynyt kitkemään rikkaruohoja ja muita viheliäisiä petunioiden kiusaajia kukkiensa juureen, kun joku tulikin puhumaan hänelle. Toinen toa-nainen hymyili. Hänellä oli päässään tumma isolierinen hellehattu.

“Hei, Tawa.”

“Helei, Sheelika”, Tawa vastasi katse yhä työssään.
Klaanin adminin kädet olivat sinisissä hansikkaissa, ja hän nyppi nokkosia ja voikukkia kukkapenkistä semmoisella vimmalla, ettei ollut heti huomannut tulijaa. Toa oli perin uppoutunut työhönsä. Rakkaaseen harrastukseensa.

Sheelikalla oli vasemmassa kädessään eväskori, ja hänellä oli päällään Bio-klaanin ussalein koristeltu hame. Valkoinen hame, jossa oli vaaleansinisiä painatuksia klaanin maskotista, Nöpöstä.

Tawa huomasi vihdoin tulijan piknik-koreineen. Tätimäisen adminin Nöpö-esiliina oli ihan mullassa ja karikkeissa. Muutama pieni tuhatjalkainen ja muu mölliäinen vilisti esiliinaa pitkin matkoihinsa.

“Meidän piti mennä teepiknikille, Tawa”, Sheelika kertoi pidellen kaksin käsin eväskoriaan. Hän näytti perin somalta hattuineen, hameineen ja valkoisine korkoineen.

“Ai, joo. Olin ihan unohtaa, kun keskityin petunioideni pelastamiseen”, Tawa sanoi hieman hajamielisesti. Ei hän yleensä unohtaisi sopimiaan tapaamisia, adminina Tawan kalenteri kun usein oli täynnä kissabionnimeämispäiviä tai laivailuja.
Mutta piknik?

Voi, Sheelika. Näytät niin hassulta, että haluaisin vähän rutistaa sinua.

“Miten olet kotiutunut linnakkeeseen?” Tawa kysyi nousten kukkiensa ääreltä. Hän avasi esiliinan naruja käsillään ja hymyili toiselle toalle.

“Oi. Täällä on kaikki niin perin mukavaa. Klaanilaiset ovat niin ystävällistä sakkia. Ei sitä monesti näe viimeistä kyklooppia tai Vartijaa ja respan Hime on niin mukavaa seuraa”, Sheelika kertoi silmät loistaen. Kaikki tuntui olevan hyvin.

“Hyvä kuulla”, keltainen toa nyökkäsi viikaten essua – puhdistettuaan sen ensin mullasta. “Oletko löytänyt jo uusia ystäviä?”

“Joku Rowash on halunnut olla ystäväni, mutta en tiedä… tyyppi vaikuttaa aika oudolta. Kahviossa olen kyllä viettänyt monesti aikaa ja teidän moderaattorinne vaikuttavat aika mielenkiintoisilta. Ainakin se vihreä toa”, vo-toa kertoi.

“Hehe, he ovat kyllä mielenkiintoisia kaikki”, Tawa hymähti. “Varo vähän Paacoa. Eiköhän hänellä ole sinua varten jotain kieroa mietittynä, uusi kun olet.”

“Ei. En tarkoittanut sitä kullalla pröystäilevää kaveria”, Sheelika hihitti. “Sen illuusio on niin läpinäkyvä, jos sallinet sanaleikin.”

Tawa pysähtyi paikoilleen hämmentyneenä, ja sitten levitti kasvoilleen leveän hymyn. “Umbraako tarkoitat?” hän uteli.

“Juu”, Sheelika punasteli. Hän tuijotteli kenkiensä kärkiä hiukan vaivaantuneena. “Keltainen ja vihreä, siinä vasta mielenkiintoinen väriyhdistelmä…”

“Vai että mielenkiintoinen”, Tawa virnuili. “Oletko puhunut hänelle vielä?”

“Hän vaikuttaa aina niin kovin kiireiseltä kun kiitää kahviossa hakemassa kahvia ja menee sitten moderoimaan”, Sheelika koetti keksiä tekosyitä ujoudelleen.

“Sheelikaaaaaaa…” Tawa hihitti hieroen käsiään yhteen.

Sheelikan posket punottivat helakan punaisina ja tämä oli vähän hermostunut. Joku olisi voinut kysyä, miten punoitus näkyy sinisestä naamiosta…

“Mikset sinä ole tehnyt jo aloitetta Vartijan kanssa?” toa-sisko alkoi vastahyökkäykseen verbaalisin asein.
Tawan hymy hyytyi. Hän muutti kasvonsa pirulliseksi virneeksi ja tökkäsi Sheelikaa olkapäähän sormella.
“Kehtaatkin vihjailla! Ehkä heitän sinut saman tien selliin! Voin kertoa Umbran vartiovuorot jos auttaa yhtään!”

Jos heillä olisi ollut rantapallo mukanaan, olisi Tawa saanut siitä päähänsä.

“Ehkä meidän molempien pitäisi tehdä näille asioille jotain?” Sheelika virnuili taas.

“Sinä lennät ihan kohta oikeasti sinne selliin, jos tuo vihjailu ei lopu!”

Molemmat nauroivat.


“Tiedän, miksi pidit hänestä! Hän muistutti sinua itsestäsi nuorempana. Viattomampana.”

“Niin kai. Oli hän välillä aika ärsyttäväkin”, Tawa sanoi pisaran verran iloisemmin.

“Sellaista on kohdata joku samanlainen kuin sinä.”

“Minä… kai tavallaan halusinkin tehdä hänestä sen toan, joksi hän halusi tulla”, Tawa sanoi. “Mutta hän oli niin viaton. Pelkäsin rikkovani sen. Toana hän olisi joutunut jonain päivänä tappamaan.”

“No”, toinen jatkoi, “kuinka siinä kävikään?”

He katsoivat toisiaan synkän hiljaisuuden vyöryessä päälle.


Kun olisit halunnut antaa tytölle armoa.

Kostea selli olisi ollut lohduton paikka kenelle tahansa. Niin se oli myös Sheelikalle. Kivirotat vikisivät nurkissa, sellissä oli koleaa ja märkää. Lisäksi heinät olivat osittain homeessa, koska niitä ei pahemmin vaihdettu. Sellit olivat yleensä vain väliaikaiseen käyttöön ja niitä käytettiin suhteellisen harvoin. Lähinnä jäähytiloiksi silloin, kun moderaattoreilla kiehui jo yli.

Sheelika istui kolkossa nurkassaan. Jostain tippui tasaisesti pisaroita vettä. Rytmitetty ääni ajaisi kenet tahansa hulluksi ennen pitkää. Vaikutti siltä, että vankiosasto oli niitä paikkoja, joissa Bio-Klaanin kunnossapitotöistä oltiin säästetty.
Naista kylmäsi, mutta hän ei viitsinyt pyytää peittoa tai huopaa lämmittämään. Oli parempi tyytyä kohtaloonsa ja odottaa tuomiotaan.

Kun toivo tuntui pienimmältä, särjettiin se vielä pienempiin palasiin.

Selliosaston pimeästä ja hiljaisuudesta asteli se, joka oli ollut vain hiljaa silloin kun Tuomari oli latonut syyttäviä sanojaan. Se, jota Sheelika oli joskus katsellut edessään kauniina, rohkeana ja voittamattomana, ja oli halunnut tulla samanlaiseksi. Se, joka oli antanut kerran hänen kutsua itseään siskokseen.

“Sheelika”, Tawa sanoi vain hivenen kuiskausta vahvemmin.
Hän näytti väsyneeltä violetissa edustusviitassaan. Valvottujen öiden tumma reunusti johtajan vihreitä silmiä.

“Ta-Tawa”, Sheelika sanoi hiukan epäröiden. Selliosaston varjot tanssivat murtuneen naisen ympärillä. Ne saivat hänet näyttämään vuosikymmeniä vanhemmalta kuin hän oli. “Mitä- mitä minulle tapahtuu? Mitä ne tekevät minulle?”

“Minä-“, Tawa sanoi heikosti, mutta pakotti voimaa sanoihin. “Minä en vielä tiedä…”

Sheelika huokaisi ja painoi päänsä kämmeniinsä. Hän oli rikkonut Suuren Hengen tahtoa, Tawan tahtoa ja lakia. Toa, jota hän oli aina ihaillut, oli hänen kanssaan, mutta pettyneenä. Hän ei ansainnut enää toan arvonimeä.
Hän… hän ei ansainnut enää mitään.

“Tein väärin, Tawa. Olin heikko ja minua manipuloitiin, mutta tein silti väärin”, Sheelika sanoi itku kurkussa. Hän oli itkenyt jo useamman yön ja samalla kironnut Rowashin Karzahnin jäätuliin.

“N-niin. Olet tunnustanut sen jo heillekin kahdesti”, Tawa sanoi heikkona kaikesta. Kaiken painosta. “Ja huomenna. Huomenna on viimeinen oikeudenkäynti.”

“Pelottaa.”

“Minä… minä tiedän.”

“P-pelkään, Tawa. En… en halua kuolla. Mi-minulla ei ole mitään paikkaa, minne mennä. Olet kuitenkin johtajani, ja ainoa henkilö joka on Toa-arvonimensä ansainnut”, vanki sai sanottua. Hän ei pystynyt katsomaan rakastamaansa johtajaa kasvoihin. Hän oli menettänyt omansa keltaisen toan silmissä.

“Minä… minä halusin tulla vain kysymään, Sheelika”, admin sanoi takeltelevalla äänellä. “Miksi… miksi sinä teit sen?”

Nuoren sähkön naisen silmät kostuivat. Huuli tärisi.
“Menetin malttini ja minua oli helppo ohjailla, kun luulin kaikkien tarkoittavan hyvää”, Sheelika sai sanottua. Hänen mielensä oli musta, kuin sellissä tanssivat varjot.

“Rowash…” Tawa sanoi nimen.

“Voitko olla sanomatta sitä… sitä nimeä.”
Nimeä, joka luki nyt hautakivessä.

Tawa nielaisi. “Minä- me tiedämme mitä hän teki. Hän satutti paljon asiakkaitaan. Uskon sinua siinä. Same varmisti kertomasi.”

“Rowash….” Sheelika huokaisi. “Kiroan hänen nimensä. Olen pahoillani, Tawa. Minusta ei tullutkaan koskaan sellaista sankaria kuin sinusta. Olen vain tappaja, piraka”, syytetty olisi itkenyt, jos kyyneliä enää syntyisi.

Tawa laski katseensa lattiaan. Valon heijastus visiirin lasista peitti sen, mitä silmistä vielä näkyi.

“Todisteet häntä vastaan… niitä on tarpeeksi. Hän teki pahaa. Mutta… se ei ole niin yksinkertaista. Hän oli kansalainen, sinä Klaanin jäsen. Sinä- sinä tiedät kyllä, miltä se kansalaisten mielestä näyttää. Heidän omiaan on tapettu… ja he vaativat oikeutta.”

Sheelika kuuli elävästi Rowashin tuskanhuudot, kun toa oli luonut välähdyksen, joka pysäytti kansalaisen sydänvalon loisteen. “Anna armoa, Toa Tawa. Suuri johtaja. Tiedän, että se on vaikeaa ja ja… linnakelaiset haluavat verta. Mu-mutta löydätkö sydämestäsi sen oikeudenmukaisuuden, jonka keulakuva olet?”

Toivon sirpaleet lojuivat lattialla.

“Sheelika… en ole johtaja ilman kansalaisiani. Joskus- joskus minunkin pitää antaa periksi. Joskus asiat valuvat sormieni läpi ennen kuin ehdin tehdä mitään.”

“Mu-mutta…”
Viimeinenkin toivon siru tuntui katoavan Sheelikan pitkien sormien lomasta. Hän ei saanut niitä kiinni, ja lopulta ne putosivat likaiselle kivilattialle kyynelten muodossa.

Kyyneleet yhtyivät katosta tippuvan veden musiikkiin. Naisen kyynelkanavat olivat vihdoin löytäneet jostain voimaa tuottaa taas lisää kyyneliä.

Tip, top.

Tip, top.

“S-sinä lupasit”, Sheelika sopersi. “Lupasit suojella minua…”
Kyyneleet tippuivat. Ja Sheelika tiesi, että toinenkin toa taisteli niitä vastaan.
“Tawa… anna… anna anteeksi…”
“Minä… minä en ymmärrä. Minä en ymmärrä! M-miksi sinä teit sen, Sheelika”, Tawan ääni vapisi. “M-miksi tapoit ne… ne viattomatkin?”

Ja se oli liikaa.
Sanat iskivät kuin teräsvaarna naisen sydämeen.

“Vi-viattomat?” Sheelika ei uskonut. “Mi-mitä t-tarkoitat?” hän vapisi. Kuin myrskylyhty viimassa. Kylmät väreet loivat aaltoja ympäri kehoa. Ei. Tämän täytyi olla vitsi… tämän täytyi olla…

Tawa pudisti päätään hiljaa. “Salamasi… ne- ne jotka tappoivat Rowashin, ne… ne osuivat. N-ne osuivat…”

“Ei! Älä! EN HALUA KUULLA! E-EN HALUA!”

Tawa laski katsettaan alemmas ja peitti kasvonsa käsillään.

“Etkö tiennyt? Etkö sinä tiennyt? SHEELIKA, ETKÖ SINÄ TIENNYT?”

“En”, oli ainoa asia, jonka Sheelika sai sanottua. “E-en.”
Hänestä tuntui ensimmäistä kertaa, että kuoleminen voisi tuntua jopa helpotukselta.

Hän ei saisi koskaan Tawalta anteeksi. Hän oli halunnut vain pysäyttää Rowashin… hän ei ollut tiennyt… hän…
Hän ei saisi koskaan itseltään anteeksi. Kyyneleet tanssivat pitkin hänen sinistä naamiotaan. Hän tunsi itsensä heikoksi.

“Minä luotin sinuun”, Tawa kuiski, “halusin uskoa… Sheelika, sano minulle, että tämä on vitsiä. Sano minulle että tämä on unta, ja herään kohta. Sano… sano.”

“Tämä on kaukana unesta”, Sheelika sai sanottua. “Mata Nui, Mata Nui… h-herätä minut tästä, Mata Nui!”

Hänen sydämensä, olemuksensa alkoi jäätyä. Palava, elämää rakastava sydän alkoi korvautua kylmällä, mustalla obsidiaanilla. Hän mietti, oliko tämä Makutan luomaa todellista painajaista. Toivoi sen olevan.
“… a-auta.

Ainoa valonpilke kääntyi Sheelikasta poispäin. Tawa vapisi jo kauttaaltaan. Enää ei sellin asukki nähnyt tämän kasvoja, mutta ei hänen tarvinnutkaan.

“Tawa… Tawa… auta…” tyttö uikutti pää polviensa välissä.

“Huomenna tuomio langetetaan”, admin puhui yrittäen kuulostaa vahvalta. “Minä. Minä puhun vielä muiden kanssa. Visun. Geen. Ämkoon. Mutta… minä en tiedä. Minä en tiedä, mitä sanon.”

“Tawa… Tawa… Tawa, en voi muuttaa sitä mitä olen tehnyt. En voi. Voin vain pyytää sinulta armoa ja myötätuntoa. Olen pahoillani, Toa Tawa. Olen pahoillani ka-kaikesta, mitä olen tehnyt elämässäni. Halusin tehdä suuria tekoja ja toin mukanani vain kuoleman”, Sheelikan syke oli todella korkea. Hän melkein hyperventiloi.

Eikä pieneen hetkeen Tawa sanonut sanaakaan vastatakseen.

“Enkö voi pelastaa edes yhtä henkilöä”, särkynyt ääni sopersi. “Enkö voi pelastaa edes yhtä pimeältä.”

Mutta pimeys oli jo syönyt Sheelikan. Merkinnyt tämän omakseen.

“T-Tawa…”

Kultainen nainen alkoi kävellä poispäin tärisevin askelin.

“Tawa, älä jätä minua…”

Askel askeleelta kauemmas siskostaan.

“Tawa…
Älä anna niiden teloittaa minua.
E-en halua kuolla!

TAWA, EN HALUA KUOLLA!

EN HALUA KUOLLA!”

Ja sanaakaan sanomatta säntäsi kultainen toa kasvonsa peittäen ulos, ja jätti hänet yksin.


Peilikuva silitti Tawan olkapäätä tämän vierellä. He eivät enää katsoneet toisiaan. Tawa tunsi pisarat alaluomellaan.
“Sitten lopulta annoit armoa”, peilitär sanoi rauhallisesti. “Jotenkin lopulta pystyit siihen. Hänet jätettiin eloon.”
“Darkkis lähti viemään häntä merelle”, Tawa sanoi. “Se oli viimeinen kerta, kun kukaan enää koskaan näki Darkkista.”
“Ja… loppu onkin historiaa?”

Lopun Tawa muisti. Loput oli kiedottu keskelle sotaa ja sirujen jahtia.
“Sanoit, että hän välittää minusta vieläkin”, Tawa kuiskasi. “En tiedä, pitäisikö edes kysyä, mutta… miten muka?”

“Voi. Muistatko, kuinka huonosti hän pärjäsi sinua vastaan admin-tornissa?”

“Muistan. Se oli lyhyt taistelu. Mutta tiedän myös nyt, että hän halusi tulla vangituksi. Se kuului heidän suunnitelmaansa.”

“Niin halusi… mutta miksi hän ei edes onnistunut satuttamaan sinua? Oliko sinun jättämisesi henkiin tarpeellista, jos hän halusi todella kostaa?”

“En… en ymmärrä.”

“Ei se ollut. Ja vaikka hän olisikin halunnut säästää tappamistasi myöhemmäksi, miksi hän ei onnistunut edes satuttamaan sinua? Hänellä oli yllätyksen etu, Tawa. Et ollut ensiksi edes tunnistaa häntä Makutan käsittelyn jälkeen.”

“Olin aina häntä parempi taistelemaan. Mutta jos… jos Makuta koulutti häntä…”

“Mieti, Tawa! Mieti! Miksi hän ei onnistunut satuttamaan sinua edes silloin? Miksi?”

“Koska…” Tawa haki sanoja jostain kaukaa. “Koska hän…”

“Miksi piilottaisin tunteeni, toa?” kysyi viaton pieni kirjuri Volomaria-korossa.

“Koska…”

“Joskus se on ainoa tapa olla satuttamatta niitä, joista välitämme… uskon että ymmärrät kyllä vielä”, oli nuori sähkön toa vastannut tälle hymyillen.

“Koska se oli hänelle yhä vaikeaa”, Tawa lopulta sanoi. Peilikuva nyökkäsi. “Koska hän näki minussa vielä vähän sitä, mitä joskus näki. Niinkö?”

“Ehkä Makutakaan ei saanut sitä kaikkea rakkautta hiottua pois. Ja Tawa, minusta tuntuu että hirviö ei onnistunut hiomaan sitä ollenkaan. Et ole tehnyt Sheelikalle mitään pahaa. Hänhän sinut petti, ja vihasi itseään siitä. Hän halusi tappaa itsensä, mutta estit häntä tekemästä senkin.”

Tawa tunsi jo tärisevänsä.
“Voinko vielä pelastaa hänet. Voinko pelastaa edes yhden…”

“Päästit hänet menemään, koska olit niin hyvä. Koska et halunnut hänen vertaan käsiisi. Koska hän oli sinulle yhä sisko”, peilitär lausui. “Ja et mitenkään voinut tietää, miten kävisi. Et mitenkään voinut ennustaa, että Makuta saisi hänet.”

Silloin Tawa näki sen hivenen epäröintiä Sheelikan kostonhimossa, jonka hän oli sulkenut tietoisesti pois.
“Kyllä hän silti haluaa tappaa minut”, Tawa vakuutteli. “Hän- hän ei tekisi tätä jos ei haluaisi kostaa.”

“Hänellä ei ole mitään syytä vihata sinua. Miksi se olisi muuttunut? Luulen, että hän… jopa pelkää tappaa sinut. Ja ehkä hän haluaa suojella sinua. Oletko miettinyt, Tawa, että ainoa, mikä satuttaisi sinua enemmän kuin se, että hän vihaa sinua ja haluaa tappaa sinut…”

Toinen piti taukoa.
“… on se, että oikeasti hän välittääkin sinusta. Mutta ei halua sinun tietävän. Koska se olisi vaikeampaa.”

“Miksi”, Tawa kuiski. “Miksi hän sitten haluaa kostoa? ZMA:nko takia?”

Toinen pudisti päätään. “Jos se olisi ZMA:n toive, eivätkö feterrat olisi käyneet suoraan kimppuusi? Ei. Kostosta tässä on kyse. Etkö näe, Tawa? Etkö näe, miksi?”

“Kosto”, Tawa toisti. “Mutta kenelle?”

“Kenelle luulet?” peilitär intti. “Kuka tuhosi hänen elämänsä? Kuka rikkoi hänet, Tawa? Kuka satutti häntä? Kuka, Tawa?

Tawa jäätyi paikoilleen.
“Mutta…”

Lisää turhuuksia, Sheelika. Siivous jatkuu.

“M-miten kukaan kostaa Makutalle?” Tawa kysyi nojaten hermostuneena eteenpäin. “Miten kukaan saisi Hänet kärsimään?”

“Kipua Sheelika ei hänelle ehkä voi aiheuttaa… mutta hän voi tappaa sinut.”

Tawa alkoi jäätyä paikoilleen, kuin talvi olisi ottanut ensiaskeliaan.
“Et… et puhu järkeä.”

“Ei hän tule nauttimaan siitä. Eikä hän itsekään usko, että se vaikuttaisi Makutaan. Mutta se on hänen ainoa keinonsa yrittää tehdä arpi johonkin, josta ei voi poistaa mitään.”

“Olet… olet hullu. Miksi Sheelika uskoisi niin? Miksi Makuta välittäisi, vaikka kuolisin?”

Peilikuvan lystikkään tyttömäinen olemus oli kadonnut syksyn lehtien lailla. Nyt oli jäljellä vain kylmiä totuuksia latova roudan nainen.
“Tawa… pyydän vielä kerran. Lopeta pakeneminen. Lopeta pakeneminen ja muista. Yritä kerrankin todella muistaa ilman, että suojelet itseäsi valheilla.”

“Ole hiljaa”, toinen kivahti vihaisena.

“Olen ollut tarpeeksi kauan hiljaa. Olen katsonut tarpeeksi kauan, kuinka lukitset itsesi ylös torniisi, etkä anna mitään kenellekään, josta välität. Visokki, Vartija. Tiedän, ettet puhunut siitä, mitä itseltäsi piilotat edes Pyhälle Äidille. Siispä puhu itsellesi, Tawa. Olen tässä sitä varten. Että sinun ei tarvitsisi kaataa tätä kenellekään muulle.”

Tawa sysäisi toisen käden olkapäältään, suoristi ryhtinsä ja katsoi peilikuvaa polttavalla katseella suoraan silmiin. “Jos… jos sinä yrität rikkoa minut, se ei onnistu. Jos yrität tuhota minut ja ottaa paikkaani-”
“Minä en yritä tuhota sinua. Minä haluan auttaa.”
“Ei. Ole hiljaa.”

“Muistaisit edes”, toinen Tawa sanoi epätoivoisena. “Miksi Sheelika uskoo, että voi kostaa tappamalla sinut? Miksi?”

“Koska hän on sekaisin! Hän on rikki! Makuta teki sen hänelle. Ehkä Makuta halusi vain saada hänet vihaamaan minua. Hän- hän teki hänestä hullun murhattarensa, joka-”

“Me puhuimme tästä juuri! Uskotko tuohon itsekään?”

“… en. En usko.”

“Miksi et, Tawa?”

“Koska…”


Kun olit vielä hetken luonani.

Pimeä piispa peitti kalman katedraalin alttarin, jonka eteen Tawa oli polvistunut. Musta obsidiaani painautui tuskaisan kovana neidon polvia vasten. Hän piti visiirin peittämän katseensa alhaalla. Poissa mustasta tornista. Poissa Hovimestarista. Poissa arkkienkelistä. Poissa Makutasta.

“Tyttö. Tiedät olla nyt pakenematta.”

“Tiedän, Makuta”, Tawa sanoi ja uskoi valheeseensa itsekin.

“Tiedät, että et pääsisi ikinä pakoon. Koska sinussa on minun merkkini. Ei ole väliä, vaikka pääsisitkin jään yli. Sitä merkkiä et ikinä saa pois. Sitä et voi ikinä unohtaa.”

“Tiedän, Makuta”, neito sanoi taas.

“Tänään en kutsu sinua nimelläsi. Koska vääjäämättä… tulet luopumaan siitä. Vääjäämättömyyden Kone toimii ilman nimiä. Vääjäämättömyyden koneessa olet vain osanen.”

“Tiedän, Makuta.”

“Siis nouse, tyttö. Olet kotona. Täällä olet kokonaisempi kuin tulet koskaan olemaan.”

“Tiedän, Makuta.”


“Ei”, Tawa kuiskasi hiljaa. Hän oli noussut seisomaan ja käveli hitaasti ympäri huonetta. Nainen tunsi sormiensa painon otsassaan.

“Syvemmälle, Tawa”, peilikuva sanoi tuskastuneena. “Et ole vielä totuudessa.”

“Olen”, Tawan ääni heikkeni kaiken aikaa, hiipui pois. “Mutta e-en halua sanoa sitä.”

“Mitä sille tapahtuu, jos sanot sen?”

“Sii-siitä tulee totta. Eikä se ole totta. En anna sen olla totta.”

“Tawa.”

Hän pysähtyi aloilleen ja käänsi kanohinsa pois toisesta. “Mene pois. Pyydän… jätä minut rauhaan.”

“Tulit puhumaan minulle koska halusit kuulla totuuden. Älä peräänny silloin kun tajuat sen.”

“Hiljaa. Hiljaa.”

“Tawa, miksi Sheelika on valmis satuttamaan sinua, jos hän ei todella halua?”

“Mene… mene pois…”

“Miksi hän uskoo, että sinua satuttamalla hän voi iskeä pelon enkeliä sydämeen?”

“Minä… minä en…”

“Ja miksi valehtelet itsellesi siitä, millä nimellä oikeasti kutsuit Makutaa?”

“O-ole hiljaa!” Tawa kivahti. “Tiedätkö, kuinka paljon vihaan häntä? Minä yritän TAISTELLA häntä vastaan! Minä yritän todistaa hänet vääräksi! Minä yritän pitää hänet poissa – näyttää, että hän ei saanut minuun jälkeäkään! Minä haluan… minä haluan luoda maailman, jossa Hän ei voi satuttaa enää ketään! Maailman, jossa hän on vain satujen mörkö! Minä haluan että hänet unohdetaan, eikä hän voi enää koskaan satuttaa ketään!”

“Tawa… et sanonut häntä Makutaksi.”

“Ole hiljaa.”

“Tawa…”

Ole hiljaa.
Ja peilikuva oli. Mutta se ei auttanut. Ajatukset olivat jo levittäneet siipensä, ja mikäpä niitä olisi pysäyttänyt.

Sinusta tulee kaltaiseni, tyttö.

“Tiedän, Makuta.”

Ei.

Sinusta tulee tyhjä, tyttö.

“Tiedän, Makuta.”

E-ei.

Sinusta tulee täydellinen, tyttö.

“Tiedän, Makuta.”

Lopeta.

Sinusta tulee kuori, tyttö.

“Tiedän, Makuta.”

Pyydän.

“Tiedän, Makuta…”
“Tiedän, Makuta…”
“Tiedän, Makuta…”
“Tiedän, Makuta…”

Ei. Ei. Ei. Ei. Ei. Ei.

Sinusta tulee kaltaiseni, tyttö.

“Tiedän…

… isä.”

“EI!” Tawa huusi peittäen kasvonsa. “EI!”

“Olen pahoillani”, peilikuva sanoi vetistävin silmin.

“OLE HILJAA! OLE HILJAA! VIE HÄNET POIS ELÄMÄSTÄNI! EN OLE HÄNEN! EN KUULU HÄNELLE!”

“Kuulut”, peilitär sanoi. “Niin kauan kun hänellä on valtaa sinuun, olet hänen.”

Tawa säntäsi kohti toista ja tarttui tätä rivakasti olkapäistä, eikä toinen nostanut sormeakaan estääkseen.
“TIEDÄTKÖ SINÄ, MINKÄLAINEN HÄN ON? HÄN ON PAHINTA, MITÄ ON! Mi-minä en ole hän! MINÄ EN OLE HÄN!”

“Miksi sinulla on Hau, Tawa? Hänelläkin oli. Hän antoi sen sinulle. Koska hän halusi, että näytät häneltä.”

“OLE HILJAA!”

“Hän… hän halusi, että teet maailman tyhjäksi hänen kanssaan. Hän halusi, että seisot hänen rinnallaan silloin, kun koko maailma kuolee.”

“OLE HILJAA! OLE HILJAA! OLE HILJAA!

“H-hän halusi että pelkäät häntä niin paljon, että pelko muuttuu vihaksi. H-hän halusi tehdä sinusta kuoren. Että olet mukana tappamassa maailmaa hänen kanssaan. Hän halusi tehdä sinusta pahimman hirviön, mitä on.”

“HÄN EI OLE ISÄNI! HÄN EI OLLUT ISÄNI! HÄN EI TULE KOSKAAN OLEMAAN ISÄNI!”

“Ja hän… hän uskoo, että jonain päivänä sinusta tulee sellainen. Pahinta on, Tawa, että jos annat hänen jatkaa itseesi vaikuttamista… hän onnistuu.

Neito riuhtaisi toisen seinää vasten. Valokuvakehykset kaatuivat hyllyllä.
“OLE HILJAA! OLE HILJAA! OLE HILJAA!”

“Sillä ei ole väliä, onko kaikki hänen syytään!” peilikuva ärähti tuskaisaan sävyyn. “Teet aivan kuin hän tahtoo! Pelkäät häntä niin paljon, että pidät hänet poissa mielestäsi! Pidät hänet kaukana! Myönnät, että hän on tyhjyys!”

“O-OLE HILJAA!”

“Ja-ja jos myönnät, että hän on tyhjyys, myönnät että häntä ei voi koskaan voittaa! Tyhjyys ei kuole, Tawa! Tyhjyys ei tuhoudu! Jos annat hänen olla tyhjyys, ennemmin tai myöhemmin hän vie taas kaiken, mitä sinulla on ollut! J-jos annat pelon kalvaa itseäsi… hän on kohta vienyt sinulta kaiken. Kaiken, mitä rakastat. Eikä hänen ole tarvinnut liikauttaa sormeaankaan. Sinä olet tehnyt sen hänen puolestaan pelollasi ja vihallasi.”

“… ole hiljaa.”

“Tawa”, peilitär pakotti. “Jos unohdat hänet… pakoilet häntä. Sinä teet hänestä niin tyhjän kuin hän haluaakin olla. M-mutta jos hän on olemassa…”

“… ole hiljaa…”

“… hän on jotain. Häntä vastaan voi taistella.”

“MIKSI SINÄ TEET TÄTÄ? LÄHETTIKÖ HÄN SINUT? OLETKO HÄNEN OMIAAN?”

“Ei, Tawa. Sinä olet.”

OLE HILJAA!

“Si-sinä olet niin kauan kun hänellä on sinuun voimaa. Minä… minä haluan pelastaa sinut.”

PAINU HELVETTIIN ELÄMÄSTÄNI! OLE HILJAA! OLE HILJAA! OLE HILJAA OLE HILJAA OLE HILJAA OLE HILJAA!

“Ä-älä satuta minua, Tawa.”

Tawa hätkähti. Hänen kasvonsa jäätyivät kauhistuneiksi.

Nöpö vinkaisi tyynyltään. Se pysäytti hänet lopullisesti.

“O-ole hiljaa…”
Keltaiset sormet olivat puristuneet tiukasti toisen olkapäiden ympärille. Tawa havahtui vasta nyt siihen, kuinka kovaa oli painanut niitä. Hänen sormenpäänsä huusivat jäykkänä tuskasta ja krampista, kun hän hitaasti hellitti otettaan. Peilikuvan keltainen iho oli tummunut hänen sormiensa alla.

“Mi-miksi sinä kerroit sen”, Tawan ääni värisi. “Miksi.”

“Sinä tiesit sen jo aina”, peilikuva kuiskasi hiljaa. “Ja kieltäydyit muistamasta. Koska olet antanut hänen voittaa.”

“Hän voittaa aina”, Tawa sanoi tunteita vailla. “Hän voittaa joka tapauksessa.”

Rapulinnan neito seisoi hetken heikkona kunnes horjahti tyhjäkatseisena seinään ja valui hitaasti istumaan lattialle. Toinen laskeutui varovasti hänen vierelleen.

“Sisko… sinä et voi antaa sen jatkua niin. Missä on se valo, jolla pidät Vartijaa oikealla tiellä? Missä on se lämpö, jolla pidät Visokin poissa kylmästä?”

“M-minä l-loin sen”, nainen pakotti ulos. “Minä… m-inä loin ne vastareaktiona Hänelle. Minä… minä halusin olla kaikkea, mitä hän ei ollut. Mi-minä vain päätin olla optimisti vaikka kaikki vaistoni kertoivat, että siinä ei ollut j-järkeä.”

“Sinun täytyy hyväksyä se, mitä olet kokenut”, peilitär sanoi. “Mutta sen ei tarvitse määrittää sinua. Sen ei ole koskaan tarvinnut määrittää sinua.”

“En muista mitään sitä aiemmin. Hän vei… hän vei kaiken pois… elämäni alkoi siitä.”

“Ei alkanut, Tawa. Enkä tarkoita sitä, että sinun pitäisi haikailla sitä, mikä oli ennen Makutaa. Sitä et voi saada takaisin. Se, mitä tarkoitan on… että sinun elämäsi alkoi vasta kun löysit jotain, jota rakastaa.”

Tawa oli vain hiljaa.

“Kaikesta siitä, minkä läpi Tyhjän herra sinut ajoi”, toinen jatkoi liikuttuneena, “kaikesta siitä huolimatta sinä päätit luoda Klaanin. Päätit ystävystyä jonkin makutan luoman kanssa. Et päättänyt jatkaa elämää, päätit aloittaa sen.”

Kyynel siskoineen valui alas Tawan silmistä, kun hänen kaksosensa puhui. Pisarat kohtasivat toisensa naamiolla ja muodostivat isompia. Ne valuivat suolaisina neidon huulille ja huulien yli.

“T-Tawa… viha määritti sinut. Viha antoi sinulle taistelutahtoa. Mutta lopulta huomasit, että et osannut vihata ketään muuta. Koska kuilu enkelin hahmossa oli niellyt kaiken vihasi. Sinä teit odottamattoman, ja aloit rakastaa. Annat Makutan voittaa vain, koska jatkat hänen välttelyään. Koska uhraat niin paljon voimaasi taistellaksesi taistelua, jonka voi vain hävitä. Lakkaa taistelemasta, Tawa. Lakkaa taistelemasta ja… ala voittamaan.”

“Miten.”

“Minä…” peilikuva sanoi särkyneellä äänellä. Kuin tajuten vasta, mitä oli puhunut. “En minä sitä tiedä. En minä tiedä.”

Aivan pienen hetken he istuivat siinä hiljaa, neito ja toinen. Ussal lähestyi jalat puulattiaa pitkin napisten koristaan ja nousi toisen heistä syliin. Kumman? Sillä ei ollut väliä.
Ääntäkään se ei päästänyt, paitsi hengittäessä. Naisten katseet eivät kohdanneet, mutta he katsoivat molemmat rapuun ilmeillä, jotka kertoivat, että kaikki oli taas hyvin. Että ei ollut mitään pelättävää.

Ja jos oli, se piti vain hyväksyä.


Kapellimestarin asemalla,
siellä missä siskosi.

Valon ritari jäi nukkumaan rauhallista untaan tietämättä totuutta.

Muisteluiden ja tarinoiden uuvuttama Sheelika kuuli pianon soittoa Zorakin konserttikammiosta, tai yhdestä niistä. Äveriäs skakdi oli rakennuttanut muutaman akustisen tilan konserttoaan varten. Tällä kertaa Arstein soitti marazonin luista tehdyllä antiikkipianollaan.

Vo-toa ei näyttänyt tunteitaan. Hänet oli opetettu kätkemään ne naamionsa alle. Hänen piti raportoida edistymisestä Umbran suhteen.

“Mestari”, nainen aloitti saapuessaan näköetäisyydelle kahdeksannesta. Skakdi oli uppoutunut täysin nuottiensa maailmaan. Maailmaan jossa oli järjestys, harmonia. Niin kaunista. Niin täydellistä.

“No, Sheelika”, Zorak kysyi sormet pianolla tanssien, “onko Valotun tahto nyt meidän?”

“Hän halusi, että lopetamme kredipselleenin pumppaamisen häneen”, Sheelika raportoi. “Ja lupasi auttaa minua tuhoamaan Makutan.”

Zorak soitti sivun loppuun ja antoi melodian hiipua hiljalleen pois. Sitten hän kääntyi kohti toaa kasvoillaan leveä hymy.
“Sheelika, rakas… erinomaista työtä. Erinomaista työtä. Mutta luulen, että lienee parasta pitää hänet vielä kahleissa.”

“Se lienee parasta, mutta meidän kannattaisi pitää hänet varmaan ravittuna ja nesteytettynä”, nainen kertoi. “Moderaattori kuihtuu täällä. Hänen mielensä haaskalintu odottaa.”

“Niin, ravittuna”, Arstein sanoi huolettomasti istuen yhä soittojakkarallaan. “Tietenkin. Tietenkin. Varjoloisen leikkaaminen pois on erityisen tärkeää. Tutkin Joueran vanhoja piirustuksia ja luulen, että pystyn parantamaan hänen instrumenttejaan. En ole vakuuttunut, että toa pysyisi nykyisillä menetelmillä… järjissään. Tai elossa.”

“Moderaattori väittää yhä vieraan olemuksen olevan osa häntä, oman kolikkonsa kääntöpuoli. Siitä voi tulla ongelma, Mestari.”

“Siinä hän on väärässä. Varjo saastuttaa hänen valonsa. Se kuuluu leikata pois hänestä…” kapellimestariskakdi kääntyi tuolillaan ja sulki kannen koskettimien suojaksi. Kaunis musta pinta kiilsi kammion kynttilänvaloa.
“… kuten, ennemmin tai myöhemmin, sinustakin. Sheelika, varjostasi on ollut sinulle hyötyä, mutta sekin on vain makutoiden merkki. Sellaiset kuuluu leikata pois.”

Nainen nyökkäsi hiljaa.
“Entä, entä jos hän kamppailee sitä vastaan? Toa itse vertasi itseään lamppuun jonka varjostin irrotetaan. Mokomakin majakka…” Sheelika mietti.

“Ymmärrän huolesi. En aio leikellä legendojemme sankaria kuin koe-eläintä. Hän ansaitsee parhaimman mahdollisen kohtelun… sillä vihdoin meillä on mahdollisuus. Olemme lähempänä konserttia kuin koskaan. Metru Nui oli meille voitokas.”

“Entä shakkisi Avden kanssa?” Sheelika vaihtoi aihetta. “Siis. Meillä on jo Valon toa, joka hänen piti meille toimittaa, jos toimitamme hänelle sirun Nimdasta…”

Nainen käänsi päätään kenoon ja tuijotti pelastajaansa odottavana. Hetken Zorak vain hymyili herrasmiesmäisen tietäväisesti.
Metru Nui. Sinä hetkenä Radakin lentävän laivan kannella, kun kaikki oli hetken näyttänyt rauhoittuvan, oli taivaista laskeutunut rautainen kuolema. Zorak von Maxitrillian Arstein kahdeksas oli katsonut tapahtumia sen silmin. Hän oli nähnyt mielen sirut kimaltelemassa aavemaista kajoaan…

Ja Valon toan.
Aikaa molempien haltuunotolle ei olisi ollut. Ja kapellimestari ei halunnut mielen siruja lähellekään kuoleman instrumenttejaan.

Zorakin valinta ei ollut ollut edes valinta. Se oli kirjattu tähtiin ja Kohtalon nuotteihin.

“Et aio kertoa, että sinulla on Umbra”, nainen sanoi matalalla äänellään. “Ethän, Mestari.”

“Sheelika”, Zorak sanoi hymähtäen. “Kuinka paljon syitä Avde on antanut luottaa siihen, että hän taistelee samaa taistelua? Onko hän koskaan kertonut meille, kenelle hän edes työskentelee?”

Skakdi nousi tuolilta ja käveli toansa eteen tuijottaen tätä pitkään.

“Ei”, Sheelika vastasi hiljaa. “Ei hän ole.”

Skakdi nyökkäsi. “Punainen mies on arvokas liittolainen… mutta selän kääntäminen hänelle voisi olla viimeinen tekomme. Siksi haluaisinkin lähettää sinut hänen vierelleen, tarkkailemaan hyvää ystäväämme lähempää. Ja ottamaan selvää, mitkä narut häntä sitovat.”

“… mutta entä valon toa? Hän ei ehkä suostu yhteistyöhön ilman minun vaikutustani”, Sheelika yritti piilotella jotain sisällään, häivähdyksen toivoa ehkä.

Zorak myhäili hiljaisena. “Niin… hän pitää sinusta hyvin paljon. Sheelika, päätin että en vielä yritä lähestyä häntä henkilökohtaisesti, vaan annan sinun ja Va:n jatkaa käsittelyänne ennen kuin puhun konserttimme tähtiesiintyjälle. Oli miten oli, kun aika tulee, tarvitsen sinun kauniita silmiäsi Kenraalinsatamassa. Tulet tekemään tehtäviä, joihin Avde tarvitsee erityisosaamistasi. Silti kaikkein tärkeintä taitaa olla, että otat hänestä selvää.”

“Ymmärrän, Arstein”, Sheelika vastasi. Hän astuisi taas kohta outoihin Avden maailmoihin, pois av-toan valosta, kirkkaudesta. “Toivottavasti et riko varjon syvintä olemusta poissaollessani.”

“Heh. En tietenkään.”
Zorak kääntyi naisesta poispäin ja jaloitteli kammiossa nautiskellen askelien kaiusta sen täydellisessä akustiikassa. “Viikko riittää varmasti valon toan käsittelyyn ja lähtövalmisteluihin. Virallisesti olet Avden riveissä tekemässä… tiedustelutyötä. Usko tai älä, Sheelika rakas, mutta on ilmeisesti asioita, joissa hänen karmivat nukkensa eivät suoriudu yhtä hyvin.”

Zorak piti vielä hetken tauon.

“Avdella on ongelma, Sheelika. Se ongelma voi olla meille mahdollisuus testata, mihin kaunokaiseni pystyvät… ja tapa valon toalle toteuttaa kohtalonsa.”

Hän lopetti kävelemisen ja kääntyi taas Sheelikaa kohti.

“Avde haluaa”, Zorak lausui rauhallisesti, “että tuhoamme hänen vihollisensa. Vihollisen, johon hänellä ei ole juuri nyt mahdollisuutta koskea. Hyvin vaarallisen vihollisen, joka on kerännyt viime kuukaudet vaikutusvaltaa sakaroilla.”

“Tarkoitatko…” Sheelika aloitti, ja sai vastauksensa.
“Makuta Abzumo”, Zorak myhäili hieroen käsiään yhteen.
“Abzumo…” Sheelika sanoi ääneen. Hän muisti makutan nimen ja oli kuullut jotain puhuttavan kyseisen makutan sadistisuudesta ja arvaamattomuudesta. Aivan. Sama makuta, joka oli rikkonut Gekon.

“Toivottavasti Umbra polttaa hänet auringoillaan”, Sheelika puhui jääkylmästi.
“Tyttö kulta. Saat auttaa tekemään sen, mitä Bio-Klaanin johtaja yritti estää sinua tekemästä. Saat auttaa ohjaamaan Kohtaloa. Minä pidän siitä huolta. Se on oleva crescendoni.

Nainen hymyili Arsteinin sanoille. Silti hän tiesi, ettei valon toa mahtaisi yksin pillipiiparia vastaan. Pimeys nielaisisi heidät joka puolelta kuiluihinsa.

Mutta Sheelikan mielessä toistui vain yksi lause: “Makuta on”.

Miten Tyhjyyden pystyi tappamaan?
Se ajatus tulisi valvottamaan häntä jatkossakin.

Ja niin tulisi se valvottamaan myös hänen siskoaan.


Klaanisi. Tornisi.
Ennemmin tai myöhemmin ne kaatuvat.
Miksi edes yrität?

Valon piirtämät punaiset revontulet heiluivat seinällä, kun Nöpö retuutti silkkiverhoja pikku saksillaan. Yhä he kaksi istuivat Tawan makuuhuoneen seinänvierustalla. Vihdoin tuntui siltä, että puhe oli turhaa. Kuin jokin mielten välisiä kuiskauksia vahvempi olisi auennut heidän välilleen.

Kuin joku olisi murtanut suuren jäävuoren heidän väliltään.

“En ole kunnossa”, Tawa sanoi raskaalla äänellä.

Peilikuva piti kättä kevyesti hänen olkapäällään.
“Aina ei tarvitse olla”, toinen sanoi.

Tawa huokaisi. “Anteeksi, että satutin sinua.”

“Ei se… ei se mitään”, peilitär kokeili varoen vapaalla kädellä hartioitaan. Ne näyttivät yhä puristusjäljistä herkiltä. “Tiedän, ettet tarkoittanut.”

“M-mutta kun tarkoitin”, hänen äänensä värähti. “E-en sinulle… mutta tarkoitin.”

“Ei se mitään.”

“Minä… minä yritän niin kovasti kertoa itselleni, että voin jatkaa eteenpäin”, Tawa jatkoi. “Mutta olen ollut aina yhtä kulissia. Juuriadmin. Suuri johtaja. Rapulinnan kuningatar… optimismin perikuva. Ja kaikki uskovat siihen. Eivätkä näe, että ylläni on valtava varjo. Ja se ei koskaan mene pois.”

Peilitär piirsi jalkojensa siluettia lattiaan sormella uudestaan ja uudestaan.
“Kaikilla on varjo, Tawa. Aurinkoinvalossa jopa kaksi.”

Tawa ei vastannut.

“Ja… minusta se ei ole kulissia, jos kaikki todella uskovat siihen. Jos se antaa kaikille toivoa. Juuri nyt he tarvitsevat sitä enemmän kuin koskaan. He tarvitsevat sinua.”

Nöpö lopetti verhon riuhtomisen ja päästi irti. Se käänsi mustat nappisilmänsä. Rapu näki ja kuuli, että äiti ei ollut kunnossa. Se ei osannut sanoja, joilla äitin saisi taas kuntoon. Mutta parhaansa se silti teki. Se kuunteli ja katsoi äitiä. Yleensä se auttoi.

Äiti katsoi takaisin eikä hymyillyt. Äiti pitäisi saada hymyilemään.

Toinen äiti yritti.

“Tawa… heidän uskonsa alkaa olla loppuun kulutettua. Yksi heistä pelkäsi niin paljon, että päästi Avden ja feterrat sisään. Ämkoo oli heikko ja vaihtoi puolta. Vartija on tekemässä jotain peruuttamatonta. Metru Nui rikkoi kaksi sankariasi ja vei kolmannen. Ja Visu on… vain hukassa.”

“Sitä kaikkea on niin paljon… enkä ymmärrä puoliakaan siitä, mitä tapahtuu”, Tawa sanoi lannistuneelta kuulostaen. “Allianssi, Zorak ja Sheelika, kaikki… niin paljon pahuutta. Ja niin vähän hyvyyttä.”

“Et voi vain luovuttaa. Et voi antaa kaiken kaatua käsiisi. Et voi antaa Hänen voittaa.”

Tawa nosti katseensa ylös.

“Tawa”, Tawa sanoi peilikuvalleen. Hetkeäkään hän ei epäröinyt käyttää nimeä, eikä äänessä ollut pisaraakaan ivaa.

“… niin, Tawa?”

“Haluan kiittää sinua.”

“Mistä?”

“Siitä, että teit sen, mitä kukaan muu ei osannut.”

“O-olen pahoillani”, peilitär sanoi surkeana. “Minä vain… minä vain halusin sinun ymmärtävän.”

“Älä ole. Sinun piti tehdä niin… j-jonkun piti. Muuten… muuten en olisi ikinä tajunnut.”

Ilman sanoja tai katsetta he tarttuivat toisiaan kädestä. Ja vain istuivat siinä pienen hetken.

“Oletko hyväksynyt sen”, toinen lopulta kysyi. “Että hän oli kerran sinulle isä?”

Tawa istui kallion lailla paikallaan.
“Käytin sitä sanaa joskus”, hän sanoi hiljaa. “Mutta … isä. Mitä se edes todella tarkoittaa? Opin sen häneltä. Hän oli sitä rahksheilleen. Ei… ei juuri kukaan meistä tiedä, mitä se tarkoittaa. Me vain käytämme sitä, koska siinä on voimaa. Ja siinä on voimaa, koska makutat antoivat sen meille.”

“Luulen että se tarkoittaa luojaa“, peilitär mietti, “tavallaan. Se on hyvin vanha sana. Makutatkin ehkä oppivat sen jostain. Niiltä, jotka heidät loivat.”

“Luoja”, Tawa sanoi. “Niin kuin isä Mata Nui. Äiti Ath. Jumala.

“Niin. Mutta… ei Makuta luonut sinua.”

“Hän kyllä yritti.”

“Tawa, hän vain tuhoaa. Ei luo. Hän ei osaa luoda. Hän vain odottaa, että kaikki valuu hänen käsiinsä. Hän on vain loinen, joka odottaa että muut luovat… että hän pääsisi tuhoamaan.”

“Se sana… isä“, Tawa pudisti päätään, “se tarkoittaa omistusta. Se vain tarkoittaa, että hän polttomerkitsi minut kuin karjan.”

Peilikuva kohautti olkiaan.
“En… tiedä onko se vain noin. Omistusta se kyllä tarkoittaa. Tavallaan. Sen perusteella, mitä olen lukenut… isä ja äiti ovat jotain syvempää. Jotain molemminpuolista.”

Hetken oli peilitär taas vaiti.

“Hän oli sinun enkelisi”, se sanoi, “mutta sinä et ole hänen tyttärensä. Äläkä sano, että sinusta ikinä tulee sellaista.”

Tawan keltainen käsi silitti Nöpöä. Sillä ei ollut sanaa “äiti”. Mutta silti se ymmärsi sanan paremmin kuin äiti.

Eikä Nöpö ihmetellyt. Se ei tiennyt, oliko äitillä ollut äitiä. Miten äiti oli oppinut olemaan niin hyvä äiti, jos äitillä ei ollut omaa äitiä?

Äiti itki nyt. Välillä äiti itki. Nöpö ihaili sitä. Nöpö ei osannut itkeä. Äiti oli niin vahva, että osasi itkeä.
Äiti itki, koska Vartija ei osannut. Koska Vartijaa pelotti niin paljon, että Vartija ei pystynyt. Oli hyvä, että äiti itki hänen puolestaan.

Äiti oli vain niin vahva. Äiti oli vahvin maailmassa.

“Tawa?” Tawa sanoi.

“Olen tässä”, Tawa vastasi.

“Minulle sanottiin tänään”, Tawa jatkoi vielä hetken peililleen, “että athistit uskovat jumalansa olevan… kuin varjo uskovastaan. Että Ath näyttää jokaiselle uskovalleen siltä miltä tämä haluaa. Tai en tiedä, pikemminkin… mitä tämä tarvitsee.”
Hän käänsi katseensa peilikuvan suuntaan ja kohtasi tämän vihreän katseen.

“Että… että kaikissa meissä on pieni pala Athia. Siksi Ath on osalle isä, osalle äiti.”

“Niin. Olen kuullut. Oletko alkanut uskoa Athiin?”

“Minä vain…”

Tawa jatkoi tuijottamista. Peilit näyttivät aina katsojalle sitä, mitä tämä niistä etsi. Niin kauniilta kuin katselija halusi olevansa, tai niin rumalta ja kauhistuttavalta kuin tämä pelkäsi olevansa.

Mutta ei tämä peili. Tämä peili ei totellut. Se näytti hänet sellaisena kuin hän oli.

“Niin, Tawa?” toinen kysyi kuin pieni viaton matoralainen. “Mitä siitä?”
“Se… se vain herätti minussa oudon kysymyksen, jota en oikein osaa kysyäkään.”

“Tarvitseeko sinun?”

“Ei kai”, hän sanoi. “Ainoa, mitä minun pitää tietää, on että voinko luottaa sinun olevan vierelläni. Sillä päivistä ei tule yhtään helpompia. Niistä tulee tästä vain vaikeampia. Jos… jos todella teen siruilla niin kuin aion… Gee ei tule pitämään siitä. En tiedä, tuleeko kukaan pitämään siitä.”

“Pelottaako se sinua?”

Hän nyökkäsi.

“Mutta Tawa… voitko luottaa itseesi?”

“En tiedä”, hän vastasi väsyneenä. “Voitko auttaa minua siinä?”

Toinen neito hymyili ja kallisti päätään. Valokiila verhon välistä pesi puolet tämän kasvoista.
“Sinun ei koskaan tarvitse pyytää.”

Hetken he epäröivät, mutta kaksi Tawaa halasivat pitkään. Tawa tunsi oman kätensä taputtavan itseään selkään. Se tuntui oudolta edelleen. Joskus outo oli hyvästä.

“Mitä aiot tehdä seuraavaksi?” peilitär kysyi hänen päänsä viereltä.

“Yrittää”, Tawa vastasi. “Vain yrittää. Minun on pakko yrittää.”

“Sinun on pakko taistella.”

“En halua taistella. Ja valehtelin, kun sanoin tappaneeni viimeksi feterrojen yönä. Olen jatkanut tappamista pitkään sen jälkeen. Vaikka Gee sanoo tappavansa, ettei minun tarvisi… on sekin valetta. Hän vain vetää liipaisinta”, Tawa piti pienen tauon ja henkäisi. “Minä olen se, joka tappaa. Valitsen tappaa, koska hyväksyn tappamisen.”

“Mutta muista, että sodassa ei ehkä ole muuta vaihtoehtoa.”

“Se ei ole koskaan totta. Aina voi kuolla itse.”

“…”

Lämmin, voitonriemuinen hymy ilmestyi neidon itkuiselle kanohille. Hän tunnisti oman pöllämystyneen hiljaisuutensa toiselta, vaikka ei tämän kasvoja nähnytkään.
“Mutta se ei muuttaisi mitään, eihän?” Tawa sanoi.

“… ei. Ei niin.”

“Minä haluan muuttaa sen, sisko. Jäätutkija 273:n kohtaamisen jälkeen muistin sen vihdoin. Tajusin, että sodan voittamisessa ei ole kyse pahaa vastaan taistelusta. Vaan pahan pelastamisesta. Itseltään.”

“… pystytkö siihen?”

“Minun täytyy yrittää.”

“Uskotko vielä optimismiisi noin paljon?”

“Kyllä. Mutta tajusin vasta tänään, mitä usko on…” hän lausui mietiskelevänä. “Kun uskomme, tiedämme hyvin, että uskomamme ei ole todellista. Meillä ei ole syytä ajatella, että sitä olisi. Ja saatamme tietää aivan hyvin, että se on mahdotonta. Mutta usko ei ole valehtelua. Ei usko ole totuuden pakoilua.”

“Mitä se sitten on?” toinen kysyi.

“… luomista. Usko on luomista.”

“Luomista. Niin.”

“Ei sillä ole väliä, onko jumalaa”, Tawa sanoi vahvempana. “Uskolla luomme jumalan. Luomme hänet jokaisen päivän jokaiseen hetkeen toivona.
Jokaisen olennon sydämeen armona ja hyvyytenä.
Jokaiseen hetkeen valon tuiketta pimeässä.
Jokaiseen hyvään tekoon. Ja v-vaikka se on välillä vaikeaa, jatkan uskoa. Koska usko ei ole valhe.

Se on lupaus. Lupaus tehdä kaikkeni.
Eikä tyhjyys voita, jos tyhjyyteen uskoo. Tyhjyys… tyhjyys voittaa, jos on uskomatta kaikkeen.”

Niitä sanoja sanoessaan Rapulinnan neito näki hetken edessään kuusi sirua. Kuusi terälehteä kukassa, joka lopetti väkivallan. Ja jos se oli valhe, se oli kaunis valhe.

“Tiedätkö”, toinen sanoi, “olit niin varma että hän vei sinulta kaiken ennen häntä. Mutta sinussa on niin paljon, Tawa. Jotain sellaista, jonka opit ennen Makutaa. Jotain, josta et päästänyt irti vaikka hän teki kaikkensa tuhotakseen sinut.”

“Tiedän, että hän lopulta onnistuu”, Tawa sanoi yhtäkkiä hiljaa. “Tiedän, että tyhjyys voittaa lopussa.”

“M-mutta-”

“Tiedän hänen onnistuvan”, Tawa veti syvään henkeä ja taputti peilitärtä olkapäälle. “En sanonut, että uskon siihen.”

Maailmaa. Sitä oli niin paljon pelastettavaa. Viiden sakaran verran. Eikä Tawa koskaan voinut tietää, oliko niistä joku jo revitty irti.

Mutta aina oli horisontti. Ja niin kauan kun se oli siellä, oli jotain johon katsoa.

17 kommenttia

Kapura 29.11.2015

onko makuta työnantaja status: ???? EHKÄ ????
kissabio status: mainittu
introducing new otp: sheelika x tawa

No huh, tämä oli aika paketti. Ensimmäiseksi jäi mieleen ehkä se, että tämä oli aika lailla virheetön lukukokemus; mitään ei häirinnyt ikävästi kielessä tai rakenteessa tai missään muussakaan. Suosikkikohtauksiani olivat Tawa/Makutat, ehkäpä juuri sen ensimmäinen kuvan takia. Muutenkin niistä välittyi aika vahva tunnelma.

Sinäänsä harmi, että JOUERA = MAKUTA bustattiin juuri äskeisessä viestissä, koska tämän jälkeen ihmisillä olisi ollut hauskaa sen kanssa! Mainittakoon, että en suorista Rödshift-lainauksista huolimatta ollut tässä mukana muuten kuin brologin tekijänä. Olen positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka vahvan temaattisen kokonaiskuvan tämä rakentaa oikeastaan koko tämänvuotisen Klaanonin kanssa. Tyhjyysteema oikeastaan alkoi jo Valkoisesta kädestä, ja olihan tässä ikuisuusaihe Kohtaloakin.

Vahvasta temaattisesta yhtenäisyydestä kertoo varmaan myös se, että brologi sopi noin hyvin ilman käytännösä yhtään Gurguma-sedän ohjaavan käden käyttöä (kyllä se nyt makutareplat laittoi).

Tässä vaiheessa koen tarpeeksi omistaa kokonaisen kappaleen Kissabiolle. En ole ihan varma, kummalle nauroin ensin: kissanristiäisille vai ennaltaviittaukselle.

Kiitos myös SIITÄ ERÄÄSTÄ KOHDASTA TÄSSÄ NIMENOMAISESSA OSASSA. Pahinta oli ehkä se, että minä oikeasti uskoin siihen ainakin hetken! Se tuntui samalla tavalla tarpeeksi typerältä ollakseen totta kuin Kapura = Arupak.

Tästä riittää varmasti lisääkin sanottavaa, mutta työnnän tähän kommenttiin lähinnä nämä. kiva viesti

Keetongu 29.11.2015

Ensinnäkin sanon samat mitä edellisessä, eli ns. tsaikkendeelinen paketti. Tämä myös korjasi hyvin kaikki, mistä annoin kritiikkiä ensimmäisessä osassa.

Joku voisi sanoa, että “ei, olen isäsi” on kliseisin mahdollinen twisti. Mutta nyt se on kuin… Hagah-myytin avaus. Ja sanojen “isä” ja “äiti” miettiminen ns. muovisoturikontekstissa oli parasta hetkeen, jollain syvällä tasolla. “Se on hyvin vanha sana”. Mmm-m. Niimpä.

Myös mainio sanailu “Lakkaa taistelemasta, Tawa. Lakkaa taistelemasta ja… ala voittamaan.” kertoi jotain siitä, että ropen viimeinen kolmas, ainakin tarinan-etenemismielessä, on täällä (tai ainakin alkamassa).

Myös se, että Avde haluaa Zorakin jengin tuhoavan Abzumon, on… tosi hieno käänne. Noin ihan puhtaan juonimielihyvän puolesta, ja siksi, että se tuntuu hyvin, hyvin luonnolliselta. Abzumo on hullu idiootti ja Zorak on munapää, mutta Avde on jotain muuta, sen minä olen aina sanonut…

Muuta vielä!

Tawa=Ritari? Hmm-hmm! Mutta saatan silti pitää kiinni Oraakkeliteoriasta… Näissä on joku yhteys!

Muuten: Yli 17-minuuttinen biisi loppui JUURI OIKEAAN AIKAAN, kun seuraava soitin tuli painettavaksi. Velhontyötä totisesti!
Ja.

“Voit tehdä mitä haluat, paeta, alkaa ilmarosvoksi tai insinööriksi.”

Tästä minulle tuli mieleen Miyazaki.

Nenya 29.11.2015

Ihan aluksi. Tämä oli tosi hyvää tekstiä ja niin edespäin. Tosi siistiä. Plussapisteitä kaikille. Mutta minäpä haluankin puhua isoista linjoista ja epäkonkreettisista asioista hahaha.

Kun mietin Klaanonia näin yleensä, ei hauskana projektina vaan yhtenäisenä kertomuksena, minun täytyy sanoa että tämä kuljetti Tarinaa paljon enemmän eteenpäin kuin moni muu, paljon enemmän konkreettista tapahtumaa sisältävä viesti. Klaanon on ihan naurettavan iso, ja ainakin minun suurimmat ongelmani pysyä kiinnostuneena projektista ulkopuolisena on juurikin se, että suhteessa tapahtuviin asioihin ja projektin kokoon, tarina edistyy tosi hitaasti.

Ja huolimatta pääosin aina vain paranevasta laadusta ja siitä että sisältöä ja toimintaa tulee ihan tarpeeksi, tarina on tuntunut isoilla linjoillaan etenevän tietyllä tapaa tosi suoraviivaisesti, ja käänteet ovat olleet suhteessa tarinan skaalaan aika pieniä. Se luo kerronnallista päämäärättömyyden tuntua, haittaa tarinasta nauttimista.

Tämä setti puolestaan tuntui tosi virkistävältä ja pyöritteli eteenpäin paljon Klaanonin ytimessä olevia teemoja ja juttuja. Se tuntui käännekohtalta, *uudelta*, ja nautin siitä suunnattomasti. Herätti toivoa että tämä kollektiivinen sekameteli jonain päivänä etenee tyydyttävään loppuun.

Mutta nämä siis huomioita kokonaisuuden näkökulmasta. Oikeasti uskon että Klaanon on olemassa tasan koska kirjoittaminen on kivaa, joten kokonaisuudella ei edes pitäisi olla niin väliä. Siitä huolimatta, kiitos kaikista näistä kolmesta, kaikille kirjoittajille. Pidin.

Matoro TBS 29.11.2015

Tämä on siitä jännä kokonaisuus, että oikeastaan mitään ei tapahtunut. Asioita sanottiin paljon. Ehkä sen takia kokonaisuuden rakenne tuntuu jälkikäteen tosi vaikealta. Viestissä ei ole tapahtumiin pohjautuvaa punaista lankaa. En sano, että se olisi ongelma – se antaa vain tälle kokonaisuudelle ihan erilaisen fiiliksen.

Pohjimmiltaanhan tämä on tutkielma Makutasta. Pirun hyytävä sellainen. Kaikki ne Makuta-ajatukset ja konseptit mitä ollaan heitelty ilmestyivät nyt tekstiin. Ylipäätään on jännä, miten tämä tekee Makutasta – tyhjyydestä, entropiasta – oikeastaan Klaanonin “pääpahiksen”. Olen entistä varmempi, että Makuta on Avden työnantaja.

Pelon Enkeli oli Makutan kautta myös tutkielma erilaisista elämänkatsomuksista. Maailma on pohjimmiltaan turha ja aina hajoamassa, mutta tyhjyys voittaa vain jos ei usko mihinkään. Lopulta Tawan elämäntarina on äärettömän optimistinen ja toiveikas. Hän on kohdannut tyhjyyden, mutta se sai hänet vain rakentamaan oman tornin vastarinnan merkiksi.

Maininta siitä, ettei Vartija ole tarpeeksi vahva itkemään oli koskettava.

Sitten meillä on tietysti kaikki tämä valon toa -symboliikka. Siinäkin tuli paljon tekstiin yleisiä headcanoneita. Selitys Gekosta, ylipäätään ajatus valon toien heikkous ja vahvuus.

Teitte Uulikasta shippauksen, joka oikeasti voisi tapahtua. En tiedä onko se kamalaa vai vähän söpöä.

Ai niin, oma hahmoni. Tämä kirkasti hyvin paljon sitä, mitä Matorosta ajattelen. Ulkopuolinen näkökulma näytti paljon uusia puolia. Hyvä, että Tawa tuntee Matoron paremmin kuin minä!

Nitpickit salkoaseista ja punastumisista tulikin käytyä puhellen läpi.

Gladiatus 29.11.2015

Tässä onkin suurilta osin sanottu kaikki, mutta sanonpahan vaan, että melkein menin lankaan tuohon toista Tawaa ei olekaan juttuun.

En ihan usko, että Zorakin orkesteri onnistuu Abzumon tappamisessa. Abzumo ftw.

Manfred 29.11.2015

Tawan Skyler White -moodi +1.

Ja nyt, kun asiaa ajattelee, niin Tawan ja Makutan suhde on tosi samankaltainen kuin Jessica Jonesin ja Kilgraven suhde. Vaikka hahmona Kilgrave on toki lähempänä Zumoa. (Jos ette ole vielä, niin katsokaa sitä sarjaa. Se on mainio.)

Manfred 30.11.2015

Ai niin! Eikö Dinemin mainitseminen ole vähän aikajatkumovirhe? Muistelisin, että sen ensiesiintymisessä se ei ollut vielä töissä Klaanissa.

Guardian 30.11.2015

Dinem oli ensiesiintymisessään jo töissä postissa. Oikeastaan ilman sitä roolia hahmoa ei tuossa muodossa olisi mukana.

Matoro TBS 30.11.2015

“…niin, ja minä olen tosiaankin uusi täällä, en ole tottunut näihin tapauksiin, sillä viime työpaikassani ei ollut
hirveästi näitä ‘mörkö paketissa tunkee itsensä vastaanottajan korvasta sisään ja pyrkii tekemään tämän tahtonsa orjaksi’-tapauksia, mutta toisaalta viime työpaikassani pääasiassa pistin hintalappuja tuotteisiin, mikä ei ole yhtä kivaa, koska ei pääse sosialisoimaan näiden kaikkien ihanien heppujen kanssa, sillä kaupanomistaja ei pitänyt siitä, että puhuin asiakkaille ja se omistaja oli muuten tosi hassu oranssi Matoran, miksiköhän senkin värisiä on olemassa, tai no, mitä väliä, ei minulla ole mitään eri värejä vastaan, kaikki ovat Mata Nuin edessä yhtä mahtavia tyyppejä, mutta toisaalta…”

Noin Dinem kertoi ensiesiintymisessään. Siitä käy ilmi, että Dinem on ensinnäkin uusi Klaaniin ja toiseksi että sen edellinen työpaikka oli karaokesaaren oranssin matoranin puoti.

Itse tulkitsen Dinemin totamisen siitä, että on uusi Klaanissa, siten että Dinem oikeasti on tullut vasta hiljattain Klaaniin.

Guardian 30.11.2015

Viimeiseksi puolustuksekseni aikajatkumon rikkomiselle sanon, että Dinem-maininta oli Uun mukaan loihtima, ja perustelin sen itselleni Operaatio Turkasen Dinem-maininnan perusteella… joka on myös Uun kirjoittama, ja käy vielä vähemmän järkeen!

Ja päästin molemmat läpi sormien, joten syy on minun.

Kutsuttuani ensin apua aikajatkumon retroaktiiviseen käsittelyyn suoritan epäonnistumiseni tahraamana rituaalisen sudokun.

Keetongu 1.12.2015

Kröhöm! Dinem tuli Klaanin KARAOKERSAARELTA MERELLÄ (joka vuoro seikkalija -1ps, []) Snöken ja Kepen käytyä siellä, ropen alkuaikoina…

Matoro TBS 30.11.2015

Pidän siitä että kirjoitat hahmolle backstoryn, jonka joku toinen muistaa väärin niin monta kertaa, että alat itsekin uskoa sitä totena. Ah itsepetosta!

Manfred 30.11.2015

Okei, sitten vain muistan väärin.

Pave 1.12.2015

Huh huh.
Olen todella iloinen siitä, että Peili-Tawa paljastuikin ainakin tässä viestissä mukavaksi tyypiksi (eikä mielikuvituksen tuotteeksi, kuten meinasi käydä (kai???)). Myöskin Tawaa käsittelevän tekstin lukeminen oli paljon mukavampaa, kun hahmo itse oli pitkästä aikaa päähenkilönä. Eräänlainen hahmoon liittyvä jännityskin poistui, kun Tawan ajatuksia peilattiin (heh) ja salsaisuuksien verhoja poistettiin. Viestin tematiikka toi myös uutta toivoa edellisistä admin-viesteissä olleeseen synkistelyyn.

Lisäksi kirjoittamanne Makuta-kuva (ja kuvitus) liimautui aika tehokkaasti omani päälle. Kuvituksessa ajattelin aluksi, että Makuta olisi ollut siistimpi matoranin kokoisena, mutta omaksuin lopulta Musta torni -mielikuvan.

Feterra-asemakohtaukset toivat aivan uutta näkökulmaa ZMA:han. Aloin jopa pitää skakdia mukavanakin, vaikka onkin vastuussa tapparobottien kehittelemisestä ja monien kuolemasta.
Pidin myös U:n ja Sheelikan vuorovaikutuksesta. Hyvä että niillä oli välillä hauskaakin. Siinä pari jota shippaisin.
Sheelika-pätkät olivat aika karusti ristiriitaisia. Pidin paljon enemmän Sheelikan historiapätkistä, joissa hahmo oli vielä niin viaton. Oikeasti hieman harmittaa, kuinka paljon hahmo on synkentynyt. Yhyy.

Kiitän myös hahmoni pikku maininnasta. Aina välillä toivoinkin, että 273:n tulo Klaaniin mainittaisiin. Jotenkin aina haluan nähdä, kuinka omat tekoni vaikuttavat muiden hahmoihin.

Hieno viesti kokonaisuudessaan. Todella toiveikas, joka oltiin naamioitu hyvin synkäksi. Vaatisi varmaan toisen lukukerran, että saisin kaiken irti.

Guardian 1.12.2015

Kiitos tähänastisista kommenteista.

Pelon enkeli -kokonaisuuden kirjoittamiseen osallistuivat lisäkseni luonnollisesti Uu, jonka kädenjälkeä lähes koko ensimmäinen osa on (tämän osan Sheelika- ja Umbra -kohtausten lisäksi), ja Manu, joka kävi kohteliaasti kääntymässä Pyhän äidin kaavussa kakkososan ajan. Domek pysyi taustapiruna tiiviisti kuten aiemminkin. Kiitos Uulle loistavista symboli-ideoista ja Manulle toteutusavusta mokomien ja erikoisfonttien kanssa.

Tämä järkäle oli osittain henkilökohtaisesti yksi vaikeimpia, jos ei ylipäätään vaikein asia, jonka olen Klaanoniin koskaan tehnyt. Tawan hahmon täysimittainen käsittely syväluotaavasti ja ensimmäistä kertaa koko projektin aikana, koko ZMA & valon toa -kuvion henkiinherätys ja tutkielma Arkkimakutasta kuulostivat kaikki tässä pisteessä ropea aika hirvittäviltä ajatuksilta. Olin varautunut, että ihmiset eivät ihan täysin nielisi sitä, mitä on tulossa. Kajoamalla tähän aihepiiriin – ja varsinkin koko universumin pahimpaan jätkään, Makutaan itseensä – tiesin kajoavani johonkin, joka on ollut aiemmin olemassa vain ihmisten päissä utuisina mielikuvina. Mutta ennemmin tai myöhemmin sitä utua piti raottaa, ja varsinkin Tawan kohdalla. Rehellisyyden nimissä minusta on aina tuntunut siltä kuin Tawa olisi oikeasti paras hahmo koko tarinassamme, mutta sivumäärältään rikollisen aliedustettu.

Halusin muuttaa asiaa, ja toivon että muutkin muuttavat tulevaisuudessa.

Utuisuus oli toisaalta ainoa tapa, jolla käsittelyä pystyi koskaan tekemäänkään. Tämä muodostui monella tapaa hyvin henkilökohtaiseksi kirjoitusprojektiksi muutenkin kuin sellaisena osana Klaanonia, johon olen ollut menossa koko vuoden. Ensimmäiset merkit siitä, että olin käsittelemässä aihetta löydätte kyllä jo maaliskuussa, Raudan sävyiseltä mereltä.

Jälkeenpäin tuntuu, että tähän osaan vuoti paljon enemmänkin kuin jonkun hupsun leegosarjan vakavahenkistä uusiotulkintaa. Olen ehkä vähän edelleen hämilläni, mistä suonesta tämä kaikki tuli.

Kiitos vielä Uulle, jonka lähtölaukauksesta enkuli lehahti lentoon korpinmustine enkelinsiipineen. Et tiennytkään, minkä vapautit. Se, mikä piti alkaa Sheelika-tutkielmana kasvoi isommaksi kuin koskaan kuvittelimme, ja kiitän etenkin kärsivällisyydestäsi silloin, kun olin kryptinen persläpi joka ei suostunut kertomaan yhtään ylimääräistä etukäteen.

Ja lopuksi haluaisin vielä omistaa nämä noin yhdeksänkymmentä sivua sille ihmiselle, jolta päähenkilöhahmo on nimensä saanut. Tawa, olet rautaa. Noita sivuja ei olisi olemassa ilman sinua.

Killjoy 19.1.2017

Viimeisen vuoden aikana olen lukenut Pelon Enkelin nyt viisi kertaa ajatuksen kanssa. Mielipiteeni olen muodostanut jo kauan sitten, mutta kommenttini käytännössä odotti sitä, että saan “Huonoa karmaa” valmiiksi. Ei ole salaisuus, että tämän erikoisjulkaisun syvällinen tutkiminen oli isossa osassa sen viestin valmistumisprosessia.

Tämän viestin suurin “twisti” minulle oli se, kuinka olennaisesti se käsitteli Makutaa. Toki ennen tätäkin maailmamme suurin paha uhkasi olemassaolollaan, mutta olin siitäkin huolimatta yllättynyt siitä, että lähditte käsittelemään aihetta näinkin suoraan. Tarinan kokonaiskuvan kannalta tämä on tietenkin äärimmäisen kutkuttavaa. Puhtaasti senkin ansiota, miten onnistuneesti hahmo oltiin käsitelty.

Koska MNOG-Makuta on keskuudessamme suorastaan pyhä, olen iloinen miten tähän tulkintaan sopii kuitenkin saumattomasti se, mitä sarjan myöhemmät vuodet meille hahmosta opettivat. Tämä Makuta tuntuu MNOG-versioltaan siitäkin huolimatta, että hahmo toimii osassa yksinomaan Klaanonin tarpeita täyttäen. Tämä oli yksittäinen suurin asia, joka sai minut vaikuttuneeksi tästä kokonaisuudesta. Voin ainoastaan kuvitella sitä ajatustyön määrää, mitä näiden asioiden eteen ollaan nähty.

Mutta kuitenkin, tämä oli Tawan viesti ja hyvä niin. Hahmoksi, jonka merkitys on sanoinkuvaamattoman valtava on näin vahvasti hahmon henkilökohtaista arkkia edistaneitä lukuja ollut mielestäni aivan liian vähän. Olkoon jo aiemmin mainitsemani “Huonoa karmaa” kuitenkin pidempi vastaukseni näkemykseeni hahmon suunnasta. Sanomattakin selvää, että kaikki tässäkin kokonaisuudessa esitetty oli puhdasta priimaa. Ja erityisesti tahtoisin nostaa esille Sheelikan merkitystä koko kuviossa.

Hahmo samalla inhimillistyi, että aitoontui. En sano, etteikö hahmossa olisi ollut sisältöä aiemminkin, mutta nyt kun hahmon paikka tarinan palapelissä on selkeämpi on myös helpompaa olla innoissaan Sheelikan tulevaisuudesta. Viimein näen hänet sekä elävänä hahmona, että liimana uskomattoman monen, näennäisesti verrattaen irrallisen kuvion välissä. Näin on varmasti aina tarkoitettukin, mutta nyt se on ilmiselvää myös kaltaiselleni lukijalle, joka tarttuu pikkuasioihin eikä sen takia osaa koskaan nähdä metsää puilta.

Ylipäätään tämän julkaisun uniikki rakenne verrattuna muihin “pommeihin” inspiroi minua suunnattomasti. Se, kuinka onnistunut tämä oli rohkaisi minua esimerkiksi Baterran kirjoittamisprosessissa. Tämän osan juonenkuljetus ja verraton, läpi sivujen kantava tunnelma todistivat, ettei erikoisjulkaisu tarvitse maailmoja mullistavaa käännettä tai suuria toimintakohtauksia ollakseen merkittävä. Tai Pelon Enkelin tapauksessa, kenties merkittävin.

Matoro TBS 16.7.2020

On se jännä, miten paljon enemmän teksistä irtoaa muutama vuosi myöhemmin. Vaikka tämä on täynnä kuumottavaa makutakauhua, rakastan yli kaiken tämän maallisia keskusteluita. Niissä on jotekin lämmintä ja inhimillistä, vaikka ne polkisivat syvissä vesissä.

Eikö tässä nyt sanota aika suoraan että Crescendo on Zorakin ja Zumon viimeinen sota? Juttu missä on vain enemmän järkeä mitä enemmän Crescendosta kuulee.

Oh niin kiva palata aina välillä vanhoihin juttuihin. Eikä se “vihaa vihaa vihaa vihaa” niin paljoa kontekstissaan ollut huonontunut.