Klaanon

Bio-Klaanin yhteinen tarina

Sammakko rannalla

16 kommenttia

Bio-Klaanin saari, ranta

“Kaveri hei…”

Lumiukon sanat vaikuttivat kuitenkin kaikuvan kuuroille korville. Pullea sammakko jatkoi vain toimiaan, isäntänsä maanittelusta piittaamatta.

Toimet olivat tässä tapauksessa laiska oman mahan rapsuttelu sekä tyhjä toljottaminen horisonttiin. Tai niin Snowie ainakin ajatteli. Hän ei ollut ihan varma, kykenikö Napon harottavilla silmillä oikeastaan katsomaan suoraan mihinkään. Poissaoleva elukan olemus joka tapauksessa oli.

“Napo hei…”

Snowie huokaisi ja päätti pitää paussin. Hän pyllähti kyykkyasennosta takamukselleen. Rantakivikko oli märkä. Hänkin katseli taivaanrantaa kohti.

Maisema oli kaunis. Auringot olivat ehtineet jo laskea, mutta pieni iltahämärä valaisi yhä merimaisemaa. Tähtiä ei vielä näkynyt, eikä ehkä pilviverhon vuoksi tulisi näkymäänkään. Bio-Klaanin sataman valot loistivat kuitenkin Snowien ja Napon vasemmalta puolelta ja värjäsivät meren lämpimillä sävyillä. Taivaalta tiputteli hieman vettä.

Tyyni meri jatkui etelään, kunnes katosi jossain kaukana sateeseen ja sumuun. Siitä, kun Snowie oli viimeksi saapunut veneellään siitä suunnasta, tuntui kuluneen ikuisuus. Reipas reissunaloitus, hajonnut vene, karaokevälikohtaus… Ath-Koro, torakkatappaja, Nimdan valtaamat matoralaiset… Välisaarten meripeto ja yhteinen yö ahtaassa paatissa.

Ja veneeni senkus kelluu satamassa… lumimies mietti. Aika seurue meitäkin oli silloin kasassa.

Minä ja Kepe… Näinköhän me enää löydämme yhteistä säveltä, tai edes osaamme katsoa toisiamme silmiin? Millainen seuraava seikkailumme olisikaan, jos emme olisi koskaan astuneet Profeetan tyhjään maailmaan?

Guartsu… Oletko elossa ensinkään? Miten saatoimme jättää sinut sinne? Et koskaan uskonut minusta pahaa, mutta oliko jo pelkkä sinun hylkäämisesi petos? Koska pidämme seuraavan leffaillan?

Epäonnistuneesta iskusta torakoiden tankkausasemalle oli kulunut jo monta päivää. Snowie muisti menehtyneiden muistotilaisuuden, puhujat ja muistomerkit. Kauniit kukkakimput, sellaiset, jotka oltiin sidottu yhteen muilla kukilla. Niitä oli ollut helpompi tuijottaa kuin katsella ketään silmiin. Tilaisuus oli ollut arvokas mutta vaisu.

Melkein rutiininomainen…

Muutoin päivät muuttuivat puuroksi lumiukon päässä. Suuren osan ajastaan hän vietti jakaen ruokaa, milloin Isä Ruskon johdolla, milloin Zeeronin seuraajien kanssa. Eteeriset sienitytöt auttoivat lumiukkoa usein.

Tai ehkä sittenkin vain pari kertaa…

Ajantaju hukkui apatian vallatessa alaa. Käytävät tuntuivat samanaikaisesti hiljaisilta ja kuurouttavan meluisilta. Keli oli syksyisän harmaa, eikä ruokakaan maistunut yhtä hyvin kuin muutama viikko takaperin. Tai maistui se silti aika hyvin. Mutta ei yhtä hyvin.

Eikä Guardianista ollut kuulunut mitään.

Yksi kateissa oleva vanha matkakumppani muiden joukossa. Ja sitäkin joukkoa alkoi olla aika paljon.

Killjoy. Olen kuullut vain huhuja, enkä tahdo ehkä uskoa niistä ainuttakaan. Domek, missä menet? Tietääkö kukaan?

Oranssin nenän suunta valahti apaattisesti alaspäin, kun Snowie huokaisi syvään ja painoi päänsä. Häntä kauhistutti ajatus siitä, miten vähän hän oli uhrannut ajatuksia kaikille niille kanssaklaanilaisilleen, jotka tuntuivat hävinneen sodan melskeeseen.

Miksi kukaan ei ole enää kahviossa kanssani? En minä pelkälle kahvikupille tahdo jutella.

Vaikka väkeä oli kaupungissa päivä päivältä enemmän, piiri tuntui silti pienenevän. Jotkut hävisivät, toiset menehtyivät, ja sitten oli…

Ämkoo. Mäksä.

Välähdys Harkelin suohon vajoavasta ruumiista.

Miekkapiru.

Niin moni asia oli muuttunut, ja kaikki pahempaan. Tutuille ja tuntemattomille, massoille ja yksilöille.

Vaikka kaipa joku tästäkin hyötyy ja saa rattaita taskuunsa.

Omat säästönsä Snowie oli antanut pois jo viikkoja sitten. Se tuntui aika pieneltä eleeltä, kun ei niitä rahoja paljon ollut muutenkaan. Mitätön summa sodassa, mutta ehkäpä se toisi jollekin hedelmiä pöytään tai villapeiton sänkyyn. Lumimies huomasi ilmojen viilenevän.

Vielä Ath-Koron matkan aikaan sota olisi kuulostanut Snowiesta etäiseltä ajatukselta. Kaukaiselta. Ajassa tai paikassa, kunhan ei Välisaarilla, nyt.

Taisin olla aika naiivi… lumimies muisteli.

Meri, Snowien merialus, kuukausia sitten

Paatti oli ahdas, nyt kun matkalaisia oli jo kuusi. Metallinvärinen kulkupeli oli merikelpoiseksi alukseksi kuitenkin sangen pieni.

Mutta Snowiella oli tilaa. Hän istui aluksen takaosassa, ohjaajan paikalla. Kipparinpenkkiin letkulla kiinnitetty kypärä peitti puolet hänen päästään ja rajoitti näkymää rahtusen. Isompi eristys todellisuudesta oli kuitenkin moottorin pärinä, joka oli jo sangen äänekästä: ilmeisesti hätäisesti huoltoasemakaraoke-episodin aikana tehdyt korjaukset eivät olleet erityisen hienovaraisia. Tai ehkä vene vain oli jo aika vanha.

Mutta oli syy mikä hyvänsä, se esti Snowieta kuulemasta mitä menopelin etuosassa puhuttiin. Guardian ja Killjoy olivat keulan seutuvilla ja keskustelivat jostain. Punainen körmy oli paljon sinistä körmyä suurempi, joten paatti oli kallellan vasempaan – siitäkin huolimatta, että Snowien kipparinpaikka oli aluksen oikeassa laidassa. Pieni venho päästi avomerellä muutenkin tyrskyjä sisään, mutta nyt vasemman laidan matkustajat saivat aivan erityistä suihkutusta osakseen. Lumiukko hihitti muistellessaan Killjoyn protestimurahduksia ja mutinaa matkan alusta.

Mutta nyt moinen tuntui unohtuneen. Kaksikko oli selin Snowieen, mutta mitä lumimies oli hetki sitten kääntyneestä Guardianista päätellyt, puheenaihe ei ollut hilpeä.

Snowie vilkaisi vierellään karttaa keskittyneesti lukevaa Ämkoota.

“Ööh, anteeksi, mistä he puhuvat?” lumiukko kysyi adminiltaan. Viittaan kääriytynyt miekkasankari ei kuitenkaan kuullut moottorin jylyltä ja tuulelta tulleensa puhutelluksi.

Lumiukko oli kuullut huhuja, että joskus kauan sitten, kuin toisessa elämässä, Ämkoo olisi ollut kartanpiirtäjä.

Kaipa meillä kaikilla on taustamme. Mitäpä sitä Kanohista arvailemaan.

Ainakin toa näytti tuntevan karttansa.

Pitävät sinua muka pelottavana Snowie tuumi katsellessaan Miru-kasvoista adminia. Viitoitetun hahmon silmät olivat juuri sillä tavalla vähäliikkeiset kuin vain keskittyneellä henkilöllä vain voi ola. Toki lumiukko myönsi, että Ämkoosta hohkasi jonkinlaista… voimaa? Mutta se toi lumiukolle turvallisen tunteen.

Jos Ämkoo olisi saapunut paikalle hetkeäkään myöhemmin… Snowie kauhisteli mielessään, ja katsahti aluksen vasemman laidan juurella nukkuvaa Kepeä. Snowien tiedemiesystävä oli yhä kääreissä sen kamalan torakan terän jäljiltä ja nukkui nyt kipujaan pois.

Paattia ohjastava porkkananenä ei ehkä tuntenut Ämkoota kovin hyvin, mutta tiesi olevansa kiitollisuudenvelassa ja tunsi olevansa turvassa.

“Khrm, Ämkoo hei!” Snowie yritti uudelleen. Tällä kertaa miekkamies kuuli kutsun naapuripenkiltä ja käänsi katseensa lumiukkoon.

Snowie heilautti päätään keulassa keskustelevan kaksikon suuntaan, kasvoillaan kysyvä ilme. Miekkasankari vastasi katseeseen hämmentyneenä. Snowie irrotti toisen kätensä pieneltä ruorilta ja osoitti keulaa kohti.
“Domek?” Ämkoo yritti ymmärtää valkoista klaanilaista.

Domek käännähti katsomaan takaosassa istuvaa kaksikkoa.
“Hmm?” valon toa veneen keskellä ihmetteli, posket pullollaan etelämanterelaista marjaherkkua. Domek oli sitonut hattunsa huivilla päähänsä veneen tuulisten olosuhteiden vuoksi.

“Eikun, mitä nuo tuolla keulassa supattavat?” Snowie koetti tarkentaa.

Ämkoo kurtisti kulmiaan. Yhä oli ymmärrys kateissa.

Snowie yritti vielä hetken viittoilla keulaa kohti, mutta vaihtoi sitten strategiaa. Hän toi vapaan käteensä kasvojensa tasalle ja muodosti sormillaan rinkulan toisen silmänsä päälle. Hän toi leukaansa eteenpäin.

Sen jälkeen lumimies vei vapaan kätensä hartiansa kohdalle ja alkoi aukoa kämmentään ja sanoa että “pum pum”.

Ei toivottua reaktiota.

Snowie yritti uudelleen. “Kiikarisilmä” jota seurasi “ohjushartia”. Viestiketjun viimeisteli käden kysyvä heiluttelu.

Muutaman tiiman pantomiimiesityksen jälkeen Ämkoo oivalsi.

“-.e..ään e..ä .uvu.at sod…”

Tuuli ja moottori söivät suuren osan adminin sanoista.

“Mekään keitä puhuvat solasta?”

“Ei, va.. ..dasta.”

“Dynastia?”

“S..ta!”

“Sitä? Siis sitäkö juurikin, että dynastia?”

Miekkamiehen kärsivällisyys loppui siihen, ja toa palasi kartan katseluun.

“Domek on soma?” Snowie vielä yritti, mutta huomasi sanojensa karanneen tuulen mukana. Mainittu valon toakaan ei kuullut. Domek oli hiljentynyt mutisemaan pientä rukousta Kepen äärelle. Nyt hattu oli kunnioittavasti toan käsissä.

Lumiukko kohautti hartioitaan. Perillä olisi hyvin aikaa puhua.

Tai niin hän ainakin luuli.

Tuolloin Nimda oli hänelle vain jotain, mistä Guartsu oli maininnut, ja josta hän oli ehkä kuullut joskus kauan sitten, mutta unohtanut sen sittemmin. Se ei ollut mieliä ja ystävyyksiä syövä sininen kurimus, jonka ympärille heidän kaikkien kohtalonsa kietoutuivat.

Ja sota oli hänelle jotain etäistä, ajassa ja paikassa. Ei mitään, mikä olisi kuulunut Välisaarille, nykyhetkeen.

Lumiukko tiukensi otettaan märästä ruorista. Muutaman tunnin päästä he olisivat koto-Klaanin rannoilla.

Välisaaret, nykyhetki

Snowie huokaisi ja katseli Napoa. Ilta jatkoi pimenemistään, mutta muuten tilanne oli sama. Lumimies ja tämän sammakko istuskelivat rannalla. Ath-Koro oli jo kaukana takanapäin. Sota myllersi saarella ja hautuumaata oltiin laajennettu ennätysmäärä. Guardian oli häviksissä ja Ämkoo murhaaja. Harkel oli kuollut.

Ruokaa sentään riitti vielä, mutta sekään ei tulisi jatkumaan. Siitä lumiukko oli varma. Nui-Koron sadonkorjuu oli jäänyt kesken, eivätkä kala-alukset uskaltaneet mennä kauas linnakkeen rannasta.

Eikä Snowiesta tuntunut reilulta jatkaa sangen huomattavien ruokamäärien antamista lemmikilleen. Siksihän tässä rannalla oltiin.

“Kuulehan nyt, Naposeni”, Snowie yritti taas. “Sinä olet fiksu sammakko. Sinä olet oikeasti kotoisin merestä ja osaat ruokkia itsesi. Joten pyydän…”

Valkoinen käsi laskeutui mustan sammakkorahin pään päälle, ja Snowie siirsi katseensa lemmikkiinsä.

“Mene pois. Ui kauas pois tästä saaresta ja tästä sodasta. Olisit niin kiltti.”

Ähisten lumiukko nousi seisovaan asentoon, ja yritti taas elehtiä sammakolleen. Hus hus, pois pois. Rahi ei kuitenkaan vaikuttanut mainittavan vastaanottavaiselta. Tälläkään kertaa.

Snowie ja Napo olivat jatkaneet tätä jo melkein tunnin.

“En minä voi pitää sinusta huolta. Uskoisit nyt…”

Napo käännähti laiskasti isäntäänsä kohti, ja Snowie jatkoi.

“En minä voi kävellä kahvioon ja tilata sinullekin sämpylää. Eihän sitä ruokaa vielä niin tiukasti säännöstellä, mutta yhteinen huoli painaa kaikkia… Ja sinä osaat ruokkia itsesi, jos vain olisit vapaana, merellä. Minä tiedän sen!”

Mustan sammakon suu aukesi, ja ulos tuli kieli. Tahmea elin alkoi puhdistaa Napon nenänpäätä.

“Koska ihan oikeasti minusta tuntuu siltä, että jotkut jo katsovat pahasti. Eihän sitä kukaan tietenkään sano ääneen, että taas se tulee ja antaa meidän ruoat tuolle sammakolle, mutta taatusti joku ajattelee! Tai siis, niin minä luulisin… Mutta ei sillä ole mitään väliä, että ajatteleeko, koska tottahan tuo on! Mikä syy minulla on antaa sinulle sitä samaa ruokaa mistä meidän kaikkien henget riippuvat? Kun pärjäisit merellä paremmin.

Enkä minä edes voi hoitaa sinua kunnolla, kun pitäisi auttaa telttojen pystyttämisessä ja ruoan jakamisessa ja kaikessa, toivottavasti ei kuitenkaan enää rintamalla… Yritän minä tietysti syömistä itsekin vähentää, mutta sinun hoitamisesi on ihan oikeasti aika taakka, nyt kun kaikki menee pieleen.”

Napo vetäisi kielen suuhunsa ja loikkasi yhtäkkisen energisesti eteenpäin. Se nuuhki isäntänsä jalkaa tovin verran, ja painoi sitten päänsä valkeaa jalkaa vasten. Sammakko sulki silmänsä ja hieroi tyytyväisenä poskeaan lumimiehen koipeen.

“Etkä sinä tee tästä nyt yhtään helpompaa! Eikä se ole sitä muutenkaan, en minä tätä tahdo! Mutta kun… ei kenenkään pitäisi joutua sota-aikana pitämään huolta tuollaisesta pullukasta, joka vain hyppelee ympäriinsä! Anteeksi nyt vaan, et tee mitään sodan voittamiseksi, niin miksi jonkun pitäisi huolehtia sinun hyvinvoimisestasi? Mikä kohtuus siinä? Ei kenenkään pitäisi joutua huolehtimaan hyödyttömästä hyppelijästä, kun niin paljon on pelissä! Sellaisesta, joka vain syö, ja nukkuu, ja syö, ja sitten on ihan hyödytön? Ei siinä ole mitään tolkkua!”

Monologia rytmitti lyhyt huokaus.

“Ei siinä ole mitään tolkkua, että Tongun piti oman turvallisuutensa uhalla vetää minut sieltä metsästä ulos. Tai että Guartsu jäi sinne, minun pakoani turvaamaan. Mikä oikeus minulla on syödä Nui-Korolaisten ruokia ja hypellä täällä pulleana ja hyödyttömänä, vaikka Harkel ei niitä enää syökään, koskaan? Mitä iloa minusta on?”

Ranta hiljeni kun Snowie hiljeni. Kaupunki oli liian kaukana, jotta melu olisi häirinnyt muurien takaa.

“…niin.”

Napo osoitti yhä kiintymystään lumimiehen jalkaa kohtaan.

“Köh… Mutta… okei, ehkä se oli vähän latautunutta… pointtini silti pätee!”

Sammakko ei edelleenkään ottanut isäntänsä sanoja kuuleviin korviinsa.

“Olisit kiltti… minä toivon sinulle pelkkää hyvää, koska olet minun rakas sammakkoni. Vanhin ystäväni täällä. Mutta meidän kaikkien täytyy tehdä uhrauksia.”

Ja siinä rannan hiljaisuudessa he sitten seisoivat. Lumimies ja sammakko.

Yhdessä, yhtä hyödyttöminä. Ranta hiljeni jälleen.

16 kommenttia

Umbra 16.4.2017

Olipa se koskettava pätkä. Oli mukava kuulla klaanin suosikkilumiukon ajatuksia sodasta ja Napoa oli kiva nähdä. Myös se miten kaikkia eri juonia solmittiin tässäkin postissa oli mukava nähdä. Vaikea ajatella ettei noilla ole kulunut montaakaan kuukautta siitä kun porukka taisteli sushia vastaan ja nyt kaikki siitä porukasta ovat lähteneet eri suuntiin.

Guardian 16.4.2017

Inspiroiva, koskettava, hyvin visioitu ja kirjoitettu. Ihastelen tapaa millä tuot esille hahmojen tuntemuksia hyvin konkreettisten tilannekuvien kautta. Lemmikistä luopumisen hetki on klassisen surullinen ja samaistuttava tilanne, ja tässä siitä tehtiin todella kaunista ja aitoa.

Plus tapa jolla Snowie määrittyy hahmona aika lailla täysin lähipiirinsä kautta on ihastuttavan hyvää liimaa koko tarinakokonaisuudellemme. Ja Ath-Koro-venereissun takauma kutitteli omaa nostalgianälkääni hienosti. Pisteet.

Guardian 16.4.2017

Kehun kyllä vielä myös sodan tilannekuvien ja tunnelmointien välittämistä Snowien kokemusten kautta, antaa aivan uutta tuntumaa tilanteen lohduttomuudesta.

Matoro TBS 17.4.2017

Alkupuolen muistelo kursiivilla ja konditionaalilla kuulosti alkuun korvaani häiritsevän melodramaattiselta, mutta kun aatokset siitä etenivät, ne muuttuivat luonnollisemmiksi ja uskottavimmiksi ajatuksiksi. Oih, mikä tunnelma! Hyvä esimerkki siitä, miten haikeus ja vahva tunnneside ei vaadi pitkää viestiä, jos se hyödyntää tarinamme köysimäistä luonnetta ja sitoutuu tiukasti aiempaan.

On myös kiinnostavaa, miten Snowien psykologinen ongelma numero yksi on hyödyttömyys – joka on kaikessa arkisuudessaan tosi poikkeuksellista, kun Klaanilaisilla soturihahmoina on yleensä kyse petoksesta, luottamuksesta, fyysisestä kyvykkyydestä ja niin edespäin.

Muistut minua siitä, miksi minulla on yksi viesti työn alla, jota en ole kirjoittanut hetkeen. Täytyy viimeistellä se.

Snowman 17.4.2017

Heheh, mietinkin vähän, että tarttuuko kukaan alun melodramaattisuuteen. Annoin sen kuitenkin olla, koska joskus isot tunteet saavat tulla käsitellyksi ilmiselvällä ja kiertelemättömällä tavalla. En viitsinyt etsiskellä lakonisen tehokkaita kiertoilmaisuja, koska niitä on tarinassamme jo tosi paljon – eivätkä ne tuntuneet hahmon osaan luontevilta.

Hauska havaita, että kiinnitimme samaan asiaan huomiota.

Pave 17.4.2017

Surullinen kohtaus + lemmikki = feels.
Yhdyn muiden kommentteihin siitä, kuinka oiva hahmo Snowie on tarkastelemaan sota- ja taikajuonten tapahtumia, vaikkei itse olekaan niissä niin aktiivisena toimijana. Snowien itsesyytökset hyödyttömyydestään sodassa ovat todella samaistuttavia, sillä eihän moni omilla toimillaan kykene vaikuttamaan sodan kulkuun.

Sinun ja Geen kirjoitustyylit ovat ehdottomasti suosikkejani Klaanonissa. Kuvailulla ei ole kiire minnekään, ja tekstistä välittyy oivasti pysähtynyt tunnelma.

Killjoy 17.4.2017

Yhdyn yläpuolella lepääviin kommentteihin täysin Snowien massan erinomaisista liimaavista ominaisuuksista. Omaan kokemukseeni kolahti kuitenkin eniten se muhkea nostalgiapaukku, minkä Ath-Koron reissun muisteleminen toi mukanaan.

On todella hassu ajatus, että niiden hetkien kirjoittamisesta on seitsemän vuotta ja kaunista, miten kuvaavia hetkiä ne yhä tänäkin päivänä ovat. Kertoo jotain meistä ja erityisesti nyt tämän viestin kirjoittajasta, miten yhtenäisenä tätä sekasotkua tarinaa kuitenkin pystytään pitämään, kun asian eteen näkee vähän vaivaa.

Nostalgia on yksi voimakkammista tunteista ja sen herättämisessä on aina kiitoksen aihetta.

Kapura 17.4.2017

Ah, jälleen olen saapunut jo lähes täysin tyhjennettyyn järkevien ropeviestikommenttien buffetpöytään. Katson ahdistuneena minimalistista tarjontaa; “Kiva viesti heh”-pata on täysi, mutta sieltä nyt ei kukaan muutenkaan ota kuin ironisessa mielessä. Xentoro-esseen houkutusten maailma on hylätty samoin perustein. Muita vaihtoehtoja ovat klassikot “Yhdyn edellisten kommentoijien mielipitisiin”, “Kivaa kuvailua ja vie juonta kivasti eteenpäin” ja “Alkujaankin arveluttava, liian pitkälle viety epäonnistunut metafora järkevän ropeviestikommentin keksimisestä ryhtyessään toimeen liian myöhään”. Huokaisen.

mmmutta siis: itse en olisi laittanut erillistä huomautusta siitä, että Snowie projisoi hyödyttömyydentunteensa rakkaaseen lemmikkiinsä, mutta ehkä olen vain tottunut kirjoittamana paljon vähemmän itsetietoisilla hahmoilla. Kaikin puolin hyvää työtä, siis.

Snowman 18.4.2017

Hmm, hetkonen. Mihin huomautukseen oikeastaan viittaat?

Kapura 18.4.2017

Ihan siihen Snowien dialogissa olevaan.

Snowman 18.4.2017

Ömm, ei vielä tuosta auennut. Voi olla jotain tekemistä sen kanssa, että viestin työnimi oli monologi…

Kapura 19.4.2017

Ööh ajattelin kirjoitushetkellä varmaan “Monologia rytmitti lyhyt huokaus”-kohdan jälkeistä Snowien repliikkiä, mutta ei siinäkään näköjään hirveän suoraan sanota??? Ehkä minä muistelin omiani.

Keetongu 27.4.2017

Miellyttävä ihmisläheinen hahmoposti. Snowien ajatuksia käsitelty hyvin, muita hahmoja käytetty todella luonnollisesti, erityisesti Ämkoota ja Domekia (no, ne lähinnä tässä esiintyivätkin).

Snowie vapauttamassa sammakkoaan kokiessaan huonoa omatuntoa sen (ja itsensä) hyödyttömyydestä sai kyllä ajattelemaan. Luulisin, että moni oma hahmoni, jotka joissain määrin muistuttavat luonteeltaa hahmoasi, olisi vastaavassa tilanteessa vain ajatellut, että hyödyttömän sammakon ruokkiminen on se asia mikä erottaa meidät torakoista ja ostanut sen sämpylän ja nostattanut sillä moraalian, ruokatilanteen kustannuksella. Mutta sellaisia ovat jotkut henkilöt ja toiset eivät. Monesta suunnasta voi asiaa lähestyä.

Snowman 27.4.2017

Jotkut henkilöt ovat, toiset eivät.

Tai ehkä joillain henkilöillä on vähän sellainen päivä, toisinaan?

Kerosiinipelle 27.4.2017

Tällaiset postaukset ovat tosi mukavia näillä nykyisillä pommien välisillä suvantoajoilla ja muistelupätkät ovat tosi hyviä siihen, että saadaan alkuaikojen tapahtumia läheisemmin lukijoiden mieliin ja vähän syvennetään sitä settiä tässä vuosien aikana karttuneilla kirjoittajantaidoilla. Pidin.

Manfred 6.5.2017

Ai niin, unohdin kommentoida. Jäljelle ei jäänyt juuri sanottavaa, mitä joku ei olisi jo sanonut. Mutta tosiaan, Snowieta on aina kiva nähdä. Olin ehtinyt jo unohtaa, että sillä oli lemmikkisammakko. Hyvää muistiinpalautustyötä (duh)!